NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Daleko je Amerika

Na kraju je ispalo - daleko od očiju, daleko od srca, a preovladalo je i to što slavnog košarkaša Divca nije predložio ni matični Košarkaški savez

      Dosledni borci za čistotu sporta, kako još sebe odmila nazivaju - društvneo-sportski radnici, velikom većinom glasova i posle jednoipočasovnog prebrojavanja (!), izabrali su Dragana Kićanovića za starog-novog predsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).
       Skroman, kako samo on to zna da bude, Dragan Kićanović je posle izbora zahvalio prisutnim delegatima (70 od 78 koliko broji Skupština JOK-a) prostosrdačnom i kratkom besedom: "Pobeda sporta je i to što je na sednicu došlo čak sedamdeset delegata i to je dobar znak za budući period. Nemojte da mi zamerite što nemam puno toga da kažem u ovom trenutku. Nisam na dnu svojih snaga iako me je ono što se dešavalo poslednjih dana mnogo pogađalo kao čoveka i sportistu. Hvala svima koji su glasali za mene. Biću zajedno sa svima vama. Idemo u nove pobede."
       Dragan Kićanović, predsednik JOK-a i u prethodnom četvorogodišnjem periodu, dobio je 44 glasa, a njegovi "ljuti rivali" Vlade Divac 16, a Aleksandar Boričić, dosadašnji potpredsednik JOK-a i predsednik Odbojkaškog saveza Jugoslavije i Miloš Srejović, nekadašnji atletski prvak Evrope u troskoku, samo po četiri glasa. Kićanovića je za predsednika JOK-a predložio Košarkaški savez Jugoslavije, Boričića Odbojkaški savez Jugoslavije, Srejovića Univerzitetski savez za fizičku kulturu Jugoslavije dok je Divca predložio Hokejaški savez Jugoslavije. Time su bili ispunjeni i formalni demokratski principi da bude više kandidata za prestižno mesto predsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.
      
       Daleko od srca
       Ime novog predsednika JOK-a moglo se naslutiti još u auli Skupštine grada Beograda na Trgu Nikole Pašića kada je na pitanje: "Otkuda Vlade Divac među hokejašima?", za NIN kratko odgovorio Milivoje Ilić, predsednik Hokejaškog saveza Jugoslavije: "Mislim da je Divac jak kandidat." Dalji razgovor se nije vodio. Ostala je nepoznanica po čemu je Divac bio "jak" kandidat. Znatan broj prisutnih je, onako u prolazu, komentarisao: "Divac je dobar momak, ali živi u Americi." Tako je na kraju i ispalo, daleko od očiju - daleko od srca. Uz sva glasna razmišljanja preovladalo je i ono - da slavnog košarkaša nije čak predložio ni matični Košarkaški savez Jugoslavije. Doduše, nezvanična verzija kaže da je za Vlada Divca lobirao Siniša Krajčinović, predsednik Sportskog saveza Srbije i blizak čovek premijera Zorana Đinđića. Pošto je Divac još aktivan igrač u Americi, Sportski savez Srbije imao bi važan uticaj u JOK-u, govorilo se...
       Nešto ranije, Vojislav Andrić, savezni ministar za sport, iako bez značajnog uticaja na izbor predsednika JOK-a, izrekao je svoje kriterijume: "Kandidat, pre svega, mora da bude čovek iz sporta, sa iskustvom i uvažavan u sportskim strukturama SRJ, da bude, ako je moguće, iz sporta sa najsjajnijim olimpijskim trofejima, da ima izuzetan sportski autoritet, ne samo u svojoj organizaciji, nego i u drugima, da se dokazao rezultatima i na organizacionom planu u sportu u kome je, da ima visok ugled u međunarodnim organizacijama i institucijama svog sporta i Međunarodnom olimpijskom komitetu, da govori jezike i da može da putuje bez prevodioca, da je stabilnog moralnog lika, koji garantuje da će u svim okolnostima raditi u korist celokupnog jugoslovenskog sporta."
       Ko je od pomenutih kandidata ispunjavao te kriterijume, sada više i nije važno; tek, Aleksandar Boričić i Miloš Srejović su bili na startu "hendikepirani", valjda, zbog one neosvojene olimpijske medalje i još zbog nečega... Savezni ministar za sport je, bez obzira na sve, u dugom i prijateljskom razgovoru bodrio i Aleksandra Boričića i Miloša Srejovića, da ne budu obeshrabreni kriterijumima koje je odredio (!)
      
       Bez komentara
       Posebno je istaknuto da su JOK, odnosno njegov predsednik Kićanović i generalni sekretar Đorđe Perišić, imali silne muke sa saveznim ministrom za sport u prethodnoj vlasti Velizarom Đerićem, jer je ovaj zahtevao povlačenje kandidature Vlada Divca za člana Sportske komisije MOK-a. Kažu da je zbog toga iz saveznog budžeta u olimpijskoj 2000. godini našim sportistima odobreno samo 100 000 dinara.
       - Odbio sam da promenim kandidata na zahtev Ministarstva za sport SRJ. Ponovo podvlačim da ni ja, niti bilo ko drugi iz JOK-a, nismo dali nalog da se pošiljka vrati, a koja je bila upućena MOK-u. O svemu sam obavestio porodicu Vlada Divca, pa me čudi da on kaže da o tome ne zna ništa, ubedio je delegate Dragan Kićanović pre početka glasanja.
       Đorđe Perišić je posle Olimpijskih igara u Sidneju napustio mesto generalnog sekretara JOK-a i otišao u penziju. Gotovo je rasplakao sagovornike objašnjavajući da je znao za "ujdurmu" sa Divčevom kandidaturom i da je zbog toga još 14. marta prošle godine hteo da se povuče: "Već tada sam hteo da podnesem ostavku, ali to ne bi bilo korektno ni prema onom koji bi došao na moje mesto... Sada, posle svega, mogu da kažem da je to moj najveći poraz u karijeri sportiste i sportskog radnika", zaključio je Perišić.
       Iz izvora bliskih JOK-u saznali smo da postoji mogućnost da JOK na sudu zatraži zadovoljenje od DHL (brza pošta) zato što je pošiljka sa dokumentacijom o kandidaturi Vlada Divca za Sportsku komisiju MOK-a vraćena. Pošiljka je, navodno, ostavljena zalepljena selotejpom na prag kancelarije JOK-a, da tom prilikom niko od zvaničnika nije potpisao prijemnicu. Kasnije je kurir (!) (čiji potpis o prijemu pošiljke postoji) odneo dokumentaciju u Ministarstvo za sport SRJ.
       U telefonskom razgovoru za NIN Vlade Divac je izgovorio samo jednu rečenicu: "Nemam komentara, sve što imam da kažem, reći ću kada stignem u Jugoslaviju."
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu