NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lista poskupljenja

      HLEB i MLEKO: Jedini prehrambeni proizvodi koji neće biti oporezovani, poskupljuju budući da vlada više nema novaca za davanje besplatnog brašna pekarima.
      
       KROMPIR, PASULJ, KUPUS: u Srbiji su pre izmena zakona imali stopu poreza od 15 odsto, a u Beogradu 18 procenata. Trebalo bi da im cena ostane ista ili čak malo padne zbog sezone zelene pijace.
      
       ULJE i SVINJSKA MAST: poskupljuju za sedam do osam dinara.
      
       ODEĆA MUŠKA, DEČJA, ŽENSKA: trebalo bi da cene ostanu iste ili da čak pojeftine, sem kod onih domaćih proizvođača koje je prethodna vlada oslobodila plaćanja poreza.
      
       KAFA, ALKOHOL, BENZIN, CIGARETE: nivo akciza i dalje zavisi od usaglašavanja u Skupštini, ali porezi i akcize su tako zamišljeni da budu neutralni u odnosu na krajnju cenu. Proizvođači kafe kukaju jer su donedavno živeli u "raju pržionica". Zbog neusaglašenosti rada savezne i republičke vlade, sirova kafa je bila potpuno oslobođena dažbina. Ako cene kafe porastu to će biti samo znak da uvoznici misle da mogu iskoristiti opšte poresko nezadovoljsvo i da povećaju cene.
      
       PETROLEJ ZA DOMAĆINSTVA: zaista poskupljuje, ali nema razloga za žalopojkom nad zlehudom sudbinom stanovništva koje se greje na ulje. Petrolejsko ulje bilo je deo "benzinskog raja" jer su ga mnogi uvoznici mešali sa veoma jeftinim sirovim benzinom i farbom. Porez je samo način da se zatvori jedan sivi kanal.
      
       BELA TEHNIKA: nema razloga da poskupi, mogla bi čak da pojeftini budući da je na nju dosad primenjivana stopa od 31 odsto. Cena uvozne bele tehnike zavisiće od novog spoljnotrgovinskog režima koji treba da usvoji savezna vlada.
      
       STANARINA: ništa se ne menja u odnosu na prethodne račune jer je vlada odustala od 17-procentnog poreza na komunalne usluge.
      
       HIGIJENA: prema podacima iz februarske potrošačke korpe, ti proizvodi već su imali stopu od 18 odsto (Srbija) do 21 odsto (Beograd). Poskupeće samo podšišivanje koje je do sada bilo oporezovano sa 12 odsto.
      
       LEKOVI: značajno poskupljuju, ali je Fondu za zdravstvo namenjeno dve milijarde dinara refundacije za lekove i pomagala. O visini participacije još se razmišlja.
      
       ŠKOLSKI PRIBOR: značajno poskupljuje, jer je dosad imao nultu stopu. Još jedan udar na kućni budžet mogla bi da bude participacija za srednje škole koja se najavljuje od jeseni.
      
       POTROŠAČKA KORPA: poskupljuje za najmanje 400 dinara. U aprilski udar na budžet treba dodati i poskupljenje struje.
      
       SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDU: deo je oslobođen poreza, a lista bi do kraja skupštinskog zasedanja mogla i da se proširi.
      
       AUTOMOBILI, MOBILNI TELEFONI, ORUŽJE: vlasnici pripejd kartica neće ni osetiti nove poreske propise, vlasnici "postpejda" imaće mesečnu obavezu poreza (ranije taksa) koja je uvećana za rast cena i prenetu inflaciju iz prošle godine, što bi ih verovatno dočekalo i da su na vlasti ostali radikali koji su taj namet i predložili. U Srbiji ima 1,1 milion komada oružja, od čega neki ljudi poseduju i više od 20 pištolja ili pušaka. Porez na oružje je postojao, samo ga prethodna vlada nije primenjivala. Porez pri registraciji kola je zaista povećan, ali srazmerno ekonomskoj snazi vlasnika i vrednosti automobila. Za "golf" star šest godina porez će biti 1 700 dinara ili četiri i po marke mesečno. Progresivni porez važiće i za stanove - najmanji je porez na prosečan stan, najveći na luksuzne vile.
      
       POREZ NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA: povećan je sa tri na pet procenata. Vlada računa da onaj ko prodaje i kupuje stan ne spada u sloj najsiromašnijih i može da plati veći porez. Stručnjaci smatraju da će se trgovina nekretninama zbog prevelikog opterećenja preseliti u sivu zonu.
       Vodeći se istom logikom, vlada je odlučila da poveća iznose koje treba da plate naslednici drugog i ostalih redova i uopšte oni koji primaju poklone.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu