NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

(Ne)normalno

Renata Salecl

      Početkom ove nedelje, u Beograd je doputovala Renata Salecl, slovenački teoretičar psihoanalize, istraživač na Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u LJubljani i predavač na predmetu psihoanaliza i pravo na fakultetima u NJujorku i Londonu. Iako je prvi put posetila Beograd i Jugoslaviju, srpskim vlada vrlo dobro.
       Za NIN Renata Salecl govori o novim trendovima u psihoanalizi, o upotrebi telefona i e-mail-a u terapijama i o čovekovoj slobodi da bira.
       "Novi trendovi u psihoanalizi su vrlo problematični.U svetu je telefonska analiza postala nešto normalno,a pokušava se to učiniti i Internet psihoanalizom. Izlišno je govoriti da psihoanaliza ne podrazumeva samo kontakt rečima, već i analizu nečije šutnje, gibanja tela... Čovek u Americi treba da bira sve, i to može da čini. Pri tom, subjekt tamo više ne veruje u tradiciju i ne formira se, dominantno, uz pomoć familije, grupe, zajednice", kaže Renata Salecl i dodaje:"Kad se nađu u, kako bismo mi rekli "normalnim" problemima koje ljudi imaju u ljubavi, na poslu... oni sve češće to rešavaju pilulama, uzimanjem olako propisanih medikamenata. U toj borbi između psihoanalize i medicine, ne samo u razvijenim zemljama već i u onim manje razvijenim, pobedila je medicina."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu