NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TV mama

Zora Korać (1924 - 2001)

      Zora Korać je simbol jednog davno prohujalog televizijskog doba u kojem su emisije iz kulture i umetnosti bile udarni deo televizijskog programa, čak i znatno popularnije i gledanije od informativnih programskih blokova.
       Zasluga za to imala je i Zora Korać. Radeći pionirski u tri jugoslovenska televizijska centra (TV LJubljana, TV Zagreb i TV Beograd), Zora Korać je šezdesetih godina na nekadašnjem jugoslovenskom televizijskom prostoru pokretala i uređivala mnoge kvalitetne programe koji su predstavljali duhovne mostove među onim sredinama koje danas dele državne granice (Ekran na ekranu, Studio 3, Petkom u 22, Četvrtkom otvoreno, Hronika BITEF-a...). U godinama u kojima se televizija naglo razvijala, Zora Korać je posebno utisnula svoj pečat tek osnovanom Drugom programu Radio- televizije Beograd. I vizuelno i sadržinski, Drugi program na čijem su čelu bili Bora Mirković i Zora Korać, razlikovao se od onoga što se prikazivalo na tadašnjem Prvom programu donoseći duh pluralizma.
       Od proizvodnje temeljnih dokumentarnih serija koje su se bavile provokativnim temama iz naše dalje i bliže kulturne prošlosti i savremenog života (Ikone, Neobavezno, Kako se kalio čelik) i koje su često nailazile na veliki otpor u vreme ideoloških pritisaka, pa do moderno dizajniranih radoznalih i ambicioznih oblika zabavnih programa, koje je ona uvela u beogradski studio (Nedeljom popodne), Zora Korać je iskazala veliko razumevanje za prirodu i funkciju televizijskog medija.
      
       SLOBODAN NOVAKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu