NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zidaj, ruši, zidaj...

"Arhitekturalne fantazije otkrivaju istinske tendencije jedne epohe", kaže Emil Kaufman

      Definicija arhitekture, kao veštine građenja, podlegla je različitim koncepcijama koje su se kretale od nauke do umetnosti. Sama veština građenja nije dovoljna za ostvarenje arhitektonskih dela, niti sama umetnost stvara arhitekturu. Danas ona ide od sadržaja i funkcije kojima su prilagođeni konstrukcija i oblik ali je umetnost, na sreću, zadržala vodeću ulogu.
      
       Nekad i sad
       Po Platonu, arhitektura je "težnja za apsolutno lepim", a ta težnja se ostvaruje istraživanjem lepih proporcija u oblikovanju prostora i masa, i obradom materijala. Prema različitim koncepcijama kroz istoriju, na osnovama društvenih težnji, civilizacija i kultura, razvijale su se specifične arhitekture, svrstane u stilove: klasični, vizantijski, gotski, renesansni, barokni, klasicizam i moderna arhitektura.
       Današnja poplava projekata i teorija o avangardnim i neobičnim kućama nije začuđujuća. U manje ili više neprekidnom sledu arhitektonske i urbanističke fantastike, bilo u obliku projekata ili u obliku ideja, poslednjih godina narasla je jedna šarenolika građevina predloga budućih kuća, samim tim i gradova. Pomalo je postalo naporno pratiti njihov razvoj i broj, a još teže objektivno razlučivati šta je u njima dobro, a šta ne, otkrivati nove tendencije arhitekture jedne, po svemu sudeći, vrlo dinamične epohe.
       Svako arhitektonsko delo u isto vreme je svojevrsni eksperiment, istraživanje. Arhitektura je i neizvesnost, pokušaj. Međutim, vreme dovodi arhitekturu u položaj korenitih, revolucionarnih promena. Jedna od promena je prelazak sa pojedinačnih, unikatnih oblika na celokupnost okruženja čovekove životne sredine. Tako je kuća deo jednog prostornog, ekološkog, društvenog i likovnog sistema, a industrijska proizvodnja, novi materijali i tehnologija stižu u pomoć i podržavaju napore u oblikovanju prostora kao celine.
       Ekonomičnost građenja, brzina formiranja prostora, potrebna fleksibilnost i funkcionalnost, prilagodljivost ubrzanom ritmu promena socijalnih odnosa i interesa, potvrđuju da se arhitektura više ne može zadržati samo na klasičnim idejama. Ulazak industrije u arhitekturu, podvrgava je svim zakonitostima industrijske produkcije.
      
       Uradi sam
       Savremena kompjuterska tehnika i tehnika informacija podržavaju arhitekturu, a sve te nove mogućnosti i sredstva, materijali i nove tehnologije, menjaju stvaralački duh neimara, dovodeći ga na jedan novi, kompleksniji nivo, pružajući neslućene mogućnosti za jednu novu arhitekturu.
       Internet, kao sastavni deo kompjuterske tehnike, omogućava nam da na veoma brz i efikasan način dođemo do različitih informacija koje su vezane za izgradnju kuće: plan buduće kuće, mogućnost da saznamo šta je novo u svetu građevinarstva i arhitekture, koji su novi građevinski materijali, stilovi i sl. Na Zapadu postoje građevinske firme koje svoje usluge "nude" preko sajtova, štedeći svojim klijentima vreme, ali ne i novac. Naši prostori, po mnogo čemu, pa i po ovakvom vidu komunikacije između preduzimača i klijenta, zaostaju. No, bilo kako bilo, surfujući Mrežom, možete da saznate kako se to radi "negde tamo", ili da, s obzirom da je proleće i počinje sezona zidanja, dobijete ideju za vaš budući topli dom ili vikendicu. Ali, pre nego što bilo šta započnete, nabavite građevinsku dozvolu ili konsultujte svog advokata. Neka barem nešto podseća na taj Zapad...
       Ako ste odlučili da, baš ovog proleća počnete da gradite vašu kuću iz snova, posetite sajt http://www.bcga.com, na kome ćete naći bogat katalog već projektovanih kuća. Imajući na umu da je projektovanje i lična stvar, ovaj sajt vam ostavlja dovoljno slobode da sami projektujete, tako da možete menjati eksterijer kao i enterijer, "zidanjem i rušenjem" soba, zidova i drugih elemenata. Ako ovu "izgradnju" započnete s vašom "lepšom polovinom", stvar može biti vrlo interesantna, jer ćete menjati projekte munjevitom brzinom (poznato je, naime, da žene, po ustaljenom običaju, nikada ne znaju šta, zapravo, hoće)!
       Jedna od brojnih američkih dizajnerskih kuća, koja pruža kompletan dizajnerski servis, uključujući i konsultacije, predstavljena je na sajtu http://www.ahmanndesign.com. Ova građevinska kuća vam nudi da, na neki način, sami projektujete svoju kuću, tako što ćete u tabelu uneti podatke o broju nivoa koje želite u vašoj budućoj kući, broju spavaćih soba, kupatila, garaža i visini zidova. Na osnovu tih podataka u roku od nekoliko sekundi dobićete planove nekih kuća, nakon čega vama ostaje samo da izaberete - onu pravu. Zvuči vrlo jednostavno, zar ne?
       Prezentacija, čija je elektronska adresa http://www.basichomes.com pruža posetiocu gotove planove raznovrsnih kuća, na jednom ili više nivoa, tzv. duplekse ili triplekse, u zavisnosti od njegovog interesovanja. Na ovom sajtu dobićete i savete na koju stranu da postavite prozore da bi se zaštitili od spoljne buke, kakav krov da napravite, stepenište, kupatilo i drugo.
       Još jedan građevinski centar na svom sajtu, pored dizajna kuća, vikendica, bašta i enterijera, daje praktične savete, kao i savete kojih se treba držati prilikom potpisivanja ugovora. (http://www.adds-group.com).
      
       Plati, pa gradi
       Tim profesionalnih dizajnera i inženjera jedne građevinsko-dizajnerske firme, na čijoj adresi (http://www.behmdesign.com) vam se pruža mogućnost da izaberete plan određenog tipa kuće koji vas interesuje - porodične ili vikendice, kao i planove garaža, radi na ovim projektima vrlo uspešno već duži niz godina. Naravno, svi ovi planovi se daju u malim dimenzijama (tek da ih "omirišete"), ali uz novčanu nadoknadu i dogovor sa inženjerima iz dotičnog centra, možete dobiti odgovarajući projekat koji ćete realizovati ili u sopstvenom aranžmanu ili preko neke građevinsko-dizajnerske firme.
       Ako ste "pri novcu" i želite da imate kuću u neo-kolonijalnom stilu u Virxiniji na primer, možete da posetite sajt http://www.workmandesign.com. Na toj prezentaciji nude se planovi kuća koje su na online prodaji, naravno po veoma "povoljnim" cenama. Još samo da dobijete američku vizu, i za vas može da počne novi život!
       Kuće na moru, duž obale Floride, svojom grandioznošću uvek su privlačile pažnju, uglavnom turista. Ako želite jednu takvu, možete da pogledate sajt na adresi http://www.beachbuilders.com, i prenesete duh Floride na neke druge prostore.
       Ako planinski vazduh cenite više nego vrelinu peska i juga, sajt na adresi http://www.bcmountainhomes.com osvežiće vas galerijom planinskih kuća, koje nisu građene samo da služe kao vikendice, već kao luksuzni porodični domovi koji zadovoljavaju sve potrebe modernog života, a u nadi da će njihov dizajn biti atraktivan i funkcionalan i tokom narednih nekoliko decenija.
       Kada ste se, uz mnogo "rušenja i zidanja" konačno odlučili kakvu kuću ćete da gradite, vreme je da prionete na posao. Oni sa "dubljim" xepom pribeći će elegantnom rešenju i angažovati preduzimače po sistemu "ključ u ruke", dok će oni drugi započeti jurnjavu s majstorima, agoniju kojoj nema kraja. Bilo kako bilo, tešite se time da ste, ipak, srećnik koji ima mogućnosti za gradnju svog novog, slatkog doma. Shodno tome, morate biti "u toku" šta vam je sve potrebno od građevinskog materijala, i šta je ono što je najbolje i najkvalitetnije.
      
       Zasučite rukave
       Sajt na adresi http://www.fishermillwork.com predstavlja online katalog vrata, prozora, drvne građe, rečju, svega onoga što vam je potrebno za ovaj poduhvat. Nažalost, još vam neće stići poruxbina (za to, ipak, moramo da sačekamo neka bolja vremena), ali vam katalog može poslužiti kao idejno rešenje nekog problema. Još bolji je sajt http://www.buildingmaterialsdir.com, na kojem pretragu građevinskog materijala možete vršiti abecednim redom.
       Kada je vaš slatki dom "došao" pod krov, red je da se pozabavite i baštom, jer život u porodičnoj kući podrazumeva i mogućnost da deo dana i godine provodite u vrtu, na terasi ili balkonu. To je, uostalom, i bio jedan od razloga što ste se odlučili za izgradnju iste. Naravno, pored zelenila, nedostaje vam "vodena oaza", kao najefikasniji lek za stres i užurbanost modernog urbanog života, pa da ugođaj bude kompletan. Na adresi http://winescape.com/pools, možete izabrati bazen, vodopade, ili sve to zajedno u paketu.
       Na kraju ostaje enterijer, unutrašnjost koja mora biti u skladu s fasadom. Mnogi časopisi nam svojim idejama, predlozima i fotografijama pomažu da uredimo enterijer našeg doma. Međutim, jedan bostonski dizajnerski centar, čija je adresa http://bostondesign.com/welcome.htm nam pruža besplatne usluge "dizajnera na vezi", s kojima možete da porazgovarate telefonom, ili da, odgovorima na pitanja koju sobu želite da uredite, koliko članova porodice živi u kući, koji stil preferirate i sl., dobijete predloge za dekoraciju.
       Sličan sadržaj, organizovan kroz "virtuelne ture i šou-umove", ima sajt NJujorške agencije za enterijer, na adresi http://www.ddbuilding.com.
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu