NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dogme na savremen način

Sveti arhijerejski sinod SPC objavio je Sveto pismo na kompakt disku, a eparhije Kanadska i Vranjska, dvojezično, "Veronauku za decu"

      Srpska pravoslavna crkva nastoji da redovno drži korak s vremenom. Čim je krenuo talas uplovljavanja u globalnu kompjutersku mrežu, izašla je sa svojim sajtom, koji je danas jedan od najposećenijih srpskih sajtova na Internetu. Dnevno, na dve adrese (http://www.spc.yu ili http://www.spc.org.yu) poseti ga oko dve hiljade ljudi.
       Sajt se dnevno ažurira, a na njemu se, pored vesti iz svakodnevnog života Srpske crkve, kao i zvaničnih saopštenja Svetog arhijerejskog sinoda SPC, mogu pronaći i sve bitne informacije o ustrojstvu Srpske pravoslavne crkve, njenim crkveno-jerarhijskim telima i organima, o muzeju, biblioteci, izdavačkoj delatnosti...
       Sa ovog sajta uspostavljene su linkovne veze sa prezentacijama eparhija i drugih administrativnih jedinica Srpske crkve, ali i sestrinskih pravoslavnih crkava.
       Po mnogo čemu Srpska crkva prednjači u pravoslavnom svetu, pa i po informatici, koja je obavezan predmet na ovdašnjim bogoslovijama. Prva je izašla sa elektronskim izdanjem najčitanije knjige na svetu Biblije. Na kompakt disku, izdatom povodom dve hiljade godina hrišćanstva, prenet je Stari zavet u prevodu Đure Daničića i Novi zavet u prevodu Komisije Svetog arhijerejskog sinoda SPC. A da je sve urađeno da bi se zadovoljio najviši nivo duhovnog sadržaja i visok ugled izdavača, potvrdili su mnogi stručnjaci iz zemlje i sveta, ali i novinari koji su na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ovaj kompakt disk ocenili i posebnim priznanjem i nagradili ga kao najbolje multimedijalno izdanje.
       Doživljaj Božje reči na ovakav način predstavljene upotpunjen je slikom i zvukom: odabranim pravoslavnim ikonama biblijskih likova i doživljaja, mapom Palestine iz vremena koje Sveto pismo opisuje i duhovnom muzikom u izvođenju najboljih srpskih horova.
       Omogućeno je sasvim lako i brzo pretraživanje teksta, sa punom primenom gramatičkih oblika (padeža) za imenice i prideve, kaže Dušan Stokanović, urednik Informativne službe SPC. Reč se zadaje u nominativu, a pronalazi u bilo kom padežu. Urađene su i opcije koje isključuju gramatiku, sinonime, padeže... Tekst je moguće pretraživati na više načina: jednom rečju, nizom reči ili rečenica, rečima povezanim logičkim operacijama (i, ili, ne), sukcesivno (na osnovu prethodnog pretraživanja), uz koren reči sa glasovnim promenama, rečima sa nepoznatim slovima, pomoću unetih ikona...
       Prvi primerci ovog kompakt diska, koji su zajednički izdali Sveti arhijerejski sinod SPC i Megatrend Softnjare, uručeni su NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom g. Pavlu, predsedniku SRJ dr Vojislavu Koštunici, NJegovoj svetosti patrijarhu moskovskom i cele Rusije g. Aleksiju II i predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.
       Primerom Patrijaršije pošle su i eparhije, Kanadska i Vranjska, objavivši nedavno dva kompakt diska "Veronauka za decu", na srpskom i engleskom jeziku. Uz izuzetan vizuelni efekat, sa bogatstvom i lepotom animacija, deca se poučavaju istoriji hrišćanstva, o Bogu, o Božjim zapovestima, o svetim tajnama, srpskoj pravoslavnoj tradiciji...
       Koliko ovaj kompakt disk privlači pažnju onih kojima je namenjen, dece, vidi se i iz pisma jedne majke iz Kanade stručnom konsultantu ovog izdanja đakonu Nebojši Topoliću. Ova majka ovako opisuje utiske svoje četvoro dece, različitog uzrasta: "Najstarijoj Mariji (18 godina) dopada se sve, a najkorisnijim smatra deo u kojem se objašnjava ko je Bog, (u porodici je najstariji otac. On se brine o svemu..,). NJeni vršnjaci mnogo puta je pitaju zašto veruje u Boga i ko je Bog. Sada je i sama dobila pravo objašnjenje, pa kada im odgovori ovim citatom, neće je više zapitkivati. Savi (12 godina) najviše se dopada kako su lepo i jasno objašnjeni praznici (od Blagovesti do Božića i Uskrsa). Citiram: 'Blage vesti. To, u stvari, znači lepe vesti, zato se taj praznik i zove Blagovesti, jer je anđeo toga dana doneo Mariji radosnu vest da će roditi Božjeg sina.' Ja sam bila ubeđena da sam im to već ranije dovoljno dobro objasnila, ali ispostavilo se da je moj sin tek sada shvatio etimolotiju reči Blagovesti. Sari (7 godina) sve se dopalo. Ona je, inače, dete koje je veoma posvećeno svemu duhovnom. Ipak, poznajući je, ona je najviše ostala fascinirana dizajnom, grafičkim efektima, animacijom, isijavanjima, odblescima, golubom koji se pojavljuje kao iz oblaka... Za nju je ovaj CD čaroban, magičan! Viktor (5 godina) komentarima 'Ej, ovo znam!' kod onih delova koje na svoj način prepoznaje (Oče naš, Deset Božjih zapovesti...) glasno je pokazivao da sluša i da ga sve ovo zanima..."
       Ovo je tek početak novog vida crkvenog izdavaštva, a protojerej Savo B. Jović, sekretar Svetog arhijerejskog sinoda, kaže:
       - Srpska pravoslavna crkva podržava sve što je u interesu čoveka!
      
       JOVAN JANJIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu