NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Džaba ste krečili

Prema definiciji, grafiti su natpisi i crteži ucrtani u kamenu koje su ljudi vekovima stvarali izražavajući svoje utiske i osećanja

      Prvi crteži pronađeni na zidovima pećina u Laskou, Altamiri i Le Portelu govore o potrebi praistorijskog čoveka da na taj način reprodukuje stvarnost i događaje koji ga okružuju. Osnovni motiv na ovim crtežima su životinje, što pokazuje preokupaciju čoveka u potrazi za hranom iz vremena paleolita.
       Zanimljive crteže engleskih i španskih mornara iz 18. veka pogledajte na sajtu http://www.multimania.com/lol/defenglish.html, a novija istorija grafita od sedamdesetih godina do danas može se naći na adresi http://www.at149st.com/history.html.
       Natpisi i crteži na fasadama, ulicama, u haustorima, podzemnim prolazima ili gradskom prevozu postali su deo urbane sredine na svim meridijanima. Tako su na Internet dospeli grafiti iz celog sveta. Na adresi http://odin.prohosting.com/~africa99/graffiti/index.shtml predstavljeni su radovi iz Južne Afrike i intervju s njihovim najpoznatijim crtačem, Harunom iz Kejptauna. Grafite sa ulica San Franciska potražite na sajtu http://www.hifiart.com, a arhivu engleskih grafita iz celog sveta sa oko 2 000 crteža i 1 000 fotografija oslikanih vozova, koja obuhvata period od 1995. godine do danas, možete pregledati na adresi http://www.graffiti.org/dj.
       Odlični linkovi sa prezentacijama hip-hop magazina i dokumentarnog filma o grafitima Boba Brajana nalaze se na adresi http://www.graffitiverite.com. Italijanski gradovi takođe su preplavljeni grafitima. NJihovu prezentaciju na engleskom, španskom i italijanskom jeziku naći ćete na adresama http://www.aiesec.org/webs/mg i http://www.graffiti.it/graffiti/welcome.html, a grafite iz Jokohame na http//village.infoweb.ne.jp/~itscool/home.htm. Čak i Ženeva ima prezentaciju grafita na lokaciji http://www.geneva-graffiti.com. Hiljadu najboljih grafita Melburna prikazano je na http://www.graffiti.org/escapism, a na http://dreams.hobby.ru/shops.htm prikazani su grafiti u Moskvi. Institut za grafite osnovan je 1996. godine u Beču, a podrobnije informacije o tome nalaze se na prezentaciji http://graffiti.netbase.org.
       Na oslikavanju eksterijera nije nimalo lako raditi. Od oko 10 000 crtača grafita, koliko ih je bilo osamdesetih godina u NJujorku, Ledi Pink je bila jedina žena koja se bavila tom umetnošću. NJena interesantna životna priča izložena je na http://www.hifiart.com/index/pov-me-pinkintervienj.html. Gospođa Lafon i gospodin Martin otvorili su Muzej grafita u blizini La Rosela u Francuskoj (http://www.multimania.com/lol/museum.htm). Da je oslikavanje građevina - umetnost, možete saznati na http://www.graffitiverite.com/bb-cnn.htm. Oni koji smatraju da je posredi čist vandalizam, svoja mišljenja objavljuju na http://www.stoppa.vandalism.nu i http://www.dougweb.com.
       Dok se u svetu prilikom ispisivanja grafita uglavnom vodi računa da oni budu što lepše iscrtani i obojeni (tako da je nekada teško razaznati natpise), na čitavom prostoru bivše Jugoslavije uglavnom je zanemarena estetika, ali zato ima izuzetno duhovitih poruka i komentara koji su preko Mreže svima dostupni. Grafite sa hrvatskih ulica čitajte na sajtu htpp://zelja.ptfos.hr/jokes/grafiti.html, a makedonske na http://www.planetfun.commk/makedonski/grafiti/grafiti-help.htm. Na adresi beogradskih grafita (http://members.dencity.com/svastara) upisana je tačna lokacija svakog od njih, a podeljeni su i tematski na grafite o plavušama, o Beogradu, ženama... Tu možete glasati za najbolji grafit meseca. Prošlog meseca pobedio je grafit: "Cilj našeg puta je da pronađemo put do našeg cilja." Posebno poglavlje na adresi http://www.oaza.co.zu/kosovo/grafiti posvećeno je grafitima s ratnom tematikom.
       Nemački časopis posvećen grafitima je na lokaciji http://www.canabzss.de, švedski na http://www.underground-productions.se, španski na http://members.tripod.com/~yantedmagayine, a magazin koji prati internacionalnu scenu na http://www.righters.com.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ
      
      

IZBOR GRAFITA
       Evropo, mirno spavaj - Srbija je budna!
       Rođen sam u Srbiji. Od toga ću i da umrem.
       Srbija nema more. Zato se mi ovde davimo ručno.
       Kako se oseća Beograđanin u Beogradu (za vreme bombardovanja)? - Promašeno!
       "Borićemo se do poslednjeg Albanca"- NATO.
       Aladin je sačuvao prisustvo duha.
       Stranger in the night - SIDA in the morning.
       Blagostanje se širi putem sredstava javnog informisanja.
       Mi smo već jednom nogom u dvadeset prvom veku. Problem je samo kako da drugu iščupamo iz petnaestog.
       Srbi, nasmešite se - bila je ovo skrivena kamera!


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu