NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srpska Ikea

Sanja Bjelanović-Janković daje nameštaju svojevrstan umetnički pečat

      Jednu nesvakidašnju izložba u galeriji Stepenik u Kulturnom centru Beograda najpre pogledaju odrasli, a onda dođu ponovo sa decom. Mladi tata nam objašnjava kako je to "srpska Ikea", a njegov sin traži da mu kupi plavi orman sa žutim zvezdama. Autor ovog raskošnog sveta iz mašte kaže da je htela da napravi spoj nespojivog: da stare ormane, škrinje, komode, krevete...oslika Diznijevim junacima i tako promeni ambijent. Da udahne nameštaju duh iz snova. Tako je svojoj radionici u začetku dala ime "Sanjaj".
       Sanja Bjelanović-Janković (37), arhitekta iz Sarajeva, krajem osamdesetih upisala se na postdiplomske studije u Beogradu sa idejom da svoju profesionalnu budućnost posveti restauraciji i revitalizaciji graditeljskog nasleđa. Međutim, rat je njenu porodicu 1992. godine učinio izbeglicama u Beogradu. Danas, uz kćer (11) i sina (4) koji su sa svojim "crtanjem po kući" bili neposredna inspiracija da za svoju prvu izložbu oslika nameštaj za dečije sobe, Sanja svoju kućnu radinost pretvara u savremenu proizvodnu liniju koja bi uskoro mogla da predstavlja prijatnu novinu na domaćem tržištu nameštaja.
       "Mene je kao arhitektu enterijer posebno privlačio. Međutim, kada sam krenula sa prvim oslikavanjem nameštaja, shvatila sam da je to dobar način da utičem na rešavanje mnogih enterijera. Da svoju ideju provučem i tamo gde sama ne pravim enterijer. Deca su mi pomogla u tome jer sam prvo počela da crtam po kući, kao što to oni rade. Moram priznati da mi je oduvek smetalo što roditelji ne dopuštaju deci da intervenišu na nameštaju u svojim sobama sa svojim kreacijama koje su u jednom periodu vrlo bitne za razvoj deteta, nego to sputavaju. Prvo sam oslikala njihovu sobu i kada sam shvatila da se oni u tome dobro osećaju, da je moj projekat uspeo, krenula sam na ostale stvari.
       Nadam se da se neću zadržati samo na dečijim sobama. Sa drugačijim motivima bih intervenisala i na ostalom kućnom nameštaju jer mislim da i odrasli malo mogu da sanjaju i bar tako pobegnu od ove turobne stvarnosti. Da im bude malo lakše u ovim teškim vremenima."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu