NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Imati i nemati

Pukovnik Ljubisav Milosavljević

      Korisnici vojnih penzija koji nemaju rešeno stambeno pitanje molbu mogu da predaju Vojsci Jugoslavije ili Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika. Vojsci Jugoslavije molbe predaju korisnici vojne penzije koji su sa vojskom došli iz bivših republika i koji su po dolasku u SRJ kao profesionalni pripadnici vojske otišli u penziju, kao i lica koja su pre raspada SFRJ podnela molbu za stan a ona nije bila ranije rešena. Pukovnik LJubisav Milosavljević, direktor Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, kaže da kod njih stambeno pitanje rešavaju samo korisnici vojne penzije koji su imali konačno rešeno stambeno pitanje u bivšim republikama a iz tih stanova su izbegli. Fondu za socijalno osiguranje molbe za stan je predala
       1 661 osoba. Od 1998. godine Fond je izgradio i podelio 229 stanova.
      
       Za razliku od pravilnika VJ, na pravilnik Fonda o rešavanju stambenih pitanja nema primedbi.
       - Naš pravilnik je donela skupština Fonda i kad je raspodela stanova u pitanju, kod nas nema žalbi. Jedina primedba je što stanove koje delimo za sada ne dajemo u otkup. Zbog toga što neki već mogu da se vrate u stanove koje su imali kao što je, recimo, slučaj u Bosni, odnosno u RS. Odgovorno tvrdim da kod nas nije bilo protežiranja. U stanove koje smo podelili, uselili su se najteži slučajevi. Stari ljudi i vojni invalidi. Do kraja godine podelićemo još 87 stanova.
      
       Ipak, penzioneri koji godinama čekaju na stan tvrde da su zaboravljeni. Plaše se da za života neće dobiti stan. Da li je njihov strah opravdan?
       - Opravdan je. Ali, za sada se više ništa ne može učiniti, takva je situacija u društvu. Treba da znate da su svi koji su smešteni u vojne objekte privilegovani u odnosu na one koji stanuju kao podstanari. Ko stanuje kod gazdarice ima veći broj bodova i u prednosti je za stan. Od prošle godine svi korisnici vojnih penzija dobijaju naknadu za troškove stanovanja. Podrazumeva se da im je obezbeđena penzija i zdravstvena zaštita. Priznaćete da su civili, pogotovo izbeglice, u mnogo težem položaju.
      
       Mnogim vašim penzionerima se čini da VJ pere ruke od učesnika poslednjeg rata. Da li je to tačno?
       - Kategorički tvrdim da nije tako. Sve vreme se maksimalno trudimo da se tim ljudima pomogne. Država i VJ to čine u meri u kojoj mogu. Mi sredstva za stanove pribavljamo tako što od neto penzije izdvajamo dva odsto na ime sredstava za stan. Sa tim parama fond samostalno ugovara stanove. Gradimo male (jednosobne, najviše dvoiposobne) stanove da bismo ih podelili što više.
      
       M. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu