NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"19. član DOS-a"

SPS Protiv Milutinovića

      Dva dana posle Miloševićevog odlaska u Centralni zatvor, ostavku na partijske funkcije podneo je Milan Milutinović, čovek koji je kao predsednik Srbije uspeo da postane potpredsednik partije tek kad je ona prešla u opoziciju. Posmatrači političke arene smatraju da snaga njegove državne funkcije od Rambujea nekako nije bila usklađena sa partijskim pozicijama, što se moglo primetiti na dnevnicima državne televizije. U mislima Mire Marković pozicija mu je bila još slabija. Iako nije pripadao krugu ljudi od najvećeg poverenja bračnog para, a njegov politički uticaj bio dramatično smanjen, tužiteljica Tribunala u Hagu Luiz Arbur nije imala smisla za balkanske političke finese.
       Prema ozbiljnim izvorima, Milošević je na poslednjoj sednici Glavnog odbora, kojom je predsedavao, kritikovao predsednika Srbije što ne koristi ustavna ovlašćenja, čemu se pridružilo još troje članova odbora. Od Milutinovića se tražilo da ne potpisuje neustavne i štetne zakone, abolira Dragoljuba Milanovića, Radeta Markovića i poseti područja na jugu Srbije pod udarom albanskog terorizma. U saopštenju Glavnog odbora SPS-a ističe se da partija nikada od njega nije zahtevala da bude "iznad Ustava i zakona, ali nije očekivala da bilo kome povlađuje kada je reč o ugrožavanju interesa i dostojanstva Srbije".
       Predsedniku Srbije nije oproštena posrednička uloga u danima posle drugog kruga pakla za levičare, u kojima je, prema rečima hardlajnera, bio previše popustljiv prema pobedničkoj koaliciji. "Sve im je dao. Ponašao se kao 19. lider DOS-a i iskoristio tu sumanutu atmosferu da prihvatimo sve zahteve, a tek će vreme pokazati da nismo smeli da legalizujemo njihov puč i nasilje", priča član Glavnog odbora, koji je ogorčen zbog "izdaje dok Sloba leži u zatvoru". Predstavnici umerenijeg dela u odlasku Milutinovića vide znak da će čvrstorukaši odneti prevagu u partiji, koja će do kraja podeliti sudbinu sa njenim prvim vođom. Jedina nevolja je što će imati malo toga da podele.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu