NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Podmoskovske večeri

(Specijalno za NIN)

      Jedna od gotovo redovnih tema srpsko-srpskih i srpsko-ruskih razgovora u Rusiji sigurno je - gde su sada Bora i Marko Milošević. Za Borislava Miloševića, starijeg brata Slobodanovog, i bivšeg jugoslovenskog ambasadora zna se da je u Moskvi. Pojavljuje se čak i u medijima - nedavno je gostovao na popularnom radiju Eho Moskve, komentarišući hapšenje svog brata. Priča se da se već bavi biznisom, a sam kaže da on tu ima dobre "veze i iskustvo", i da bi mu bilo bolje da tu ostane, jer u Beogradu je za njega državna služba zatvorena, a i bolje je baviti se biznisom u Rusiji. Zna se da je nedavno kupio stan u jednom od boljih delova Moskve, što se svakako ne podudara sa njegovom pričom da čeka da mu sin završi fakultet pa da se vrati u domovinu.
       Novinar, naravno, nije mogao da zaobiđe pitanje - gde je Marko, na šta je stric odgovorio da je "siguran da nije u Rusiji". Kad postavite isto pitanje ljudima koji su se donedavno hvalili da su bliski Porodici, dobićete odgovor ili "nemam pojma" ili "ne znam, nisam u kontaktu". U Moskvi kao da je zavladala selektivna amnezija.
       Ipak, posle mnogih priča da je ovde i onde - u Bakuu, Tjumenu, Rigi, Irkutsku - opšte je uverenje među moskovskim jugovićima da je sigurno u ruskom glavnom gradu, ili negde u Podmoskovlju.
       U svakoj od tih priča zanimljivo je da ga tamo niko nije video. Svaki put kada je objavljivana vest da se "Marko Milošević nalazi u...", ruski mediji su kretali u pravu potragu a televizije objavljivale njegove fotografije, na kojima je, čini se, nedostajalo "njanted".
       "Kao fantom, Marko Milošević se pojavljuje i ponovo nestaje", a predstavnici Federalne službe bezbednosti Rusije su prinuđeni da stalno demantuju vesti da je viđen navodno u Moskvi, potom u Sankt Peterburgu, Irkutsku. Sve to liči na još jednu "novinarsku patku" koju su podmetnuli jugoslovenski izvori, pisao je nedavno moskovski dnevnik "Izvestija".
       U novinarskim potragama prvi je otpao Baku. Vest su demantovali zvanični organi. Upućeni tvrde da bi teško mogao da tamo boravi inkognito, s obzirom na to da se u glavnom gradu Azerbejdžana nalaze centri raznih zapadnih specijalnih službi za Kavkaz.
       Vlasti Letonije rekle su da je nemoguće da Marko Milošević uđe u zemlju pod svojim imenom, ali pograničnoj službi naredile su da obrati pažnju na svaku osobu koja fizički podseća na njega.
       Lokalne vlasti Tjumena i Irkutska takođe su demantovale da znaju gde se nalazi Marko Milošević, a ruski zvaničnici se trude da se ne upliću u tu priču. Nezvanično, govore da je, za razliku od svog oca, Marko Milošević za njih običan građanin SRJ, koji slobodno može da uđe u Rusiju i izađe iz nje, pod uslovom da ima uredne dokumente. Rusija će takav stav zadržati sve dok jugoslovenske vlasti ne budu zvanično uputile zahtev za njegovo izručenje.
       Upućeni tvrde da je to nemoguće budući da je protiv Marka pokrenut krivični postupak pred sudom u Požarevcu. Ako na osnovu toga Beograd uputi Moskvi odgovarajući zahtev, Rusija će ga sigurno sprovesti u delo, jer među dve zemlje postoji sporazum o ekstradiciji. I u tom slučaju, priča pod naslovom "Markove avanture u zemlji Rusiji" bila bi završena.
      
       ZORAN BOJIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu