NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Smrtna kazna

      Ne mogu ni da počnem da pišem o temi koju sam sebi ovog puta zadao, pre nego što izjavim da sam protiv smrtne kazne. Čak i za veleizdaju. Možda i to zvuči kao veleizdaja. A jedan od najjačih razloga protiv smrtne kazne je mogućnost da se pogubi nevin. Ima i drugih argumenata protiv smrtne kazne o čemu su napisane mnogobrojne penološke rasprave. (Penologija je nauka o kazni.)
       Nas će činjenica da nema ulaska u Savet Evrope nagnati da iz Krivičnog zakona jednog dana izbacimo smrtnu kaznu, osim za veleizdaju. Smrtna kazna u miru suprotna je Šestom protokolu uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.
       Tema smrtne kazne u nas je prisutna gotovo svakodnevno. Premijer Srbije je nedavno u jednom intervjuu izjavio da se nad ličnošću našeg najpoznatijeg zatvorenika nadvila i mogućnost smrtne kazne. Najverovatnije je to zato što su istražni organi izgleda na tragu naručenih političkih ubistava - neprijatelja, a možda i "prijatelja".
       Apsurdno je da svetski savetodavac Amerika ne bi mogla u taj isti Savet Evrope, jer u nekim saveznim državama još postoji smrtna kazna. NJihov najpoznatiji osuđenik na smrt Timoti Mekvej treba da bude usmrćen injekcijom 16. maja ove godine zbog podmetanja eksplozije u Oklahoma Sitiju 1995. godine, bio je i cinik. On je svojom anarhističkom logikom pravdao svoje ubistvo dece kao "kolateralnu štetu", aludirajući na bivšu vrhušku svoje zemlje. Državni teroristi više se nikada neće osloboditi hipoteke te više nego sardonične sintagme NATO-a, suočeni sa nevinim žrtvama koje su ubijene njihovim bombama.
       Reč smrt je drevnog slovenskog porekla. U današnjem obliku sastoji se od osnove mor, srodne sa latinskom reči istog značenja mors, moris i prefiksa s. Nekada je reč mor značila opšti pomor, epidemiju, a ne pojedinačnu smrt. Početno slovo s potiče od pridevske zamenice svoj i označavala je na svim slovenskim jezicima samo sopstvenu prirodnu smrt, a ne svaku smrt.
       Etimolozi priznaju da nisu našli pravo poreklo reči kazna. Ipak postoje dva pokušaja. Po jednom tumačenju reč kazna (koja u ruskom znači smrtnu kaznu, a kazna se kaže nakazanie) vezuje se za glagol kazati, koja sa nekim prefiksima znači narediti, izreći kaznu, dakle i smrtnu kaznu. Po drugom tumačenju, potiče od starog slovenskog glagola kajati se, poricati i u srodstvu je sa staroindijskim glagolom cadžate, svetiti se.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu