NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Štrajk Plate ili politika

Najgore bi bilo da se RTV NS sada prebaci u ingerencije pokrajine, jer to bi značilo i kraj te RTV, a to možda neko i hoće

      Deo zaposlenih na Televiziji Novi Sad, pre svega tehnika, stupili su u štrajk, u petak, 20. aprila, nezadovoljni obračunom koeficijenata plata u sistemu Radio-televizije Srbije. Konkretno, plate tehničara na TV NS manje su od plata njihovih kolega iz, recimo, Beograda za oko 2 000 dinara. Iz istog razloga štrajkovala je u februaru i tehnika Radio Novog Sada i njihovi zahtevi su ispunjeni. U trenutku pisanja ovog teksta, u Beogradu su bili u toku pregovori o zahtevima štrajkača.
       To je socijalna ili egzistencijalna strana priče o ruiniranoj Televiziji Novi Sad, jedinoj domaćoj TV kući kojoj je zgrada potpuno uništena u NATO bombardovanju, pa je sada, povrh svega, još i podstanar u centru Novog Sada u zgradi NIS-a.
       Druga strana priče je, naravno, politička i ide po već dobro poznatoj matrici: autonomaške vojvođanske stranke protiv stranaka čija je centrala u Beogradu. Aleksandar Kravić, v.d. direktora TV NS i funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, ne može da se otme utisku da iza štrajka stoje i politički razlozi protivnika vojvođanske autonomije.
       "Neko kao da želi da pripomogne da se sruši ionako srušena TV NS. Pa da se kaže da ako nema TV NS, onda nema ni stvari koje se tiču Vojvodine. Poslednjih nekoliko meseci otkako je počela prepirka između Koštunice i Čanka o statusu Vojvodine, imam utisak da neko TV NS malo gura u stranu. Dalje, zašto štrajk baš pred izbore u Crnoj Gori, pred operaciju Nenada Čanka, zašto kada smo za utorak uveče predvideli otvoreni studio gde je glavna tema 'Šta niste smeli do sada da pitate o Vojvodini, a hteli ste'? Kako smo im 1992. godine trebali da uđu u našu pretplatu i naše pare, tako sada, kada je sve na Vladi Srbije, žele da nas se reše, da nas išutiraju pa da te pare koje su namenjene za ceo RTS, koristi samo TV Beograd", rekao je Kravić za NIN.
       Slično misli i predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Đorđe Subotić, inače funkcioner Reformista Vojvodine. "TV NS deli sudbinu Vojvodine, koja je u ponižavajućem položaju u odnosu na ostatak Srbije. Najgore bi bilo da se RTV NS sada prebaci u ingerencije pokrajine, jer to bi značilo i kraj te RTV, a to možda neko i hoće. Naime, Vojvodina nema ingerencije koje su potrebne za izdržavanje televizije", rekao je Subotić NIN-u.
       S njima se, međutim, donekle ne slaže pokrajinski sekretar za informisanje i funkcioner Demokratske stranke Rafail Ruskovski. "Radio sam na TV NS i znam te ljude. Nema tu nikakve organizovane političke aktivnosti, u pitanju je samo loš tretman delova TV NS", siguran je Ruskovski. On je najavio da će na sednici Izvršnog veća Vojvodine u četvrtak, 26. aprila biti rasprava o tome da se Upravnom odboru RTS-a uputi zahtev da dozvoli pokrajinskim organima vlasti "ono što je zapisano u svim predizbornim dokumentima Demokratske opozicije Srbije, a to je osamostaljivanje TV NS". Ukoliko RTS to odobri, TV NS bi se, smatra Ruskovski, finansirala iz republičkog budžeta i iz donacija, srazmerno broju zaposlenih, jer Vojvodina, sa ingerencijama koje trenutno ima, ne može da izdržava TV NS.
       On ne isključuje ni već duže vreme postojeću ideju u pokrajini o osnivanju nove TV Vojvodine. "Lakše je i jeftinije napraviti novu televiziju sa novom tehnologijom i sa mnogo manje zaposlenih", kaže Ruskovski. Đorđe Subotić se s njim slaže, ali dodaje da to u ovom trenutku nije izvodljivo. "Tek kada Vojvodina bude imala zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, ideja nove pokrajinske TV moći će se realizovati", smatra Subotić.
       Toliko o hipotetičkoj budućnosti. Realnost TV NS, kao uostalom i celog RTS-a, jeste vegetiranje do "boljih dana". Kada i kako će ti dani doći, o tome izgleda niko u Srbiji nije spreman da progovori. Ili niko ne zna.
      
       DINKO GRUHONJIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu