NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Filoški dokazi

      A šta su filološki dokazi?
       Profesor sa beogradskog Filološkog fakulteta dr Dušan Ivanić, za NIN kaže:
       "Filološki dokazi su oni dokazi koji su zasnovani na jezičkim činjenicama, bilo da se one nalaze u pismenim ili usmenim izvorima. Ove činjenice se mogu utvrditi ispitivanjem dokumenata-izvora kao nosilaca znanja (rukopisi, štampana izdanja, ono što se sačuvalo u živom govoru ili njegovoj istoriji). Ali prije nego što se služimo podacima iz takvih dokumenata, treba utvrditi da li su oni sami po sebi pouzdani, valjani, kakvog su porijekla (autorstva) itd. Takvim ispitivanjima dolazi se do tačnih podataka o nastajanju jezičkih tvorevina i pojedinim aspektima njihovog smisla i njihovog mjesta u nacionalnoj tradiciji."
       Takvih, filoloških dokaza, da je "Faj" Andrićev, nema.
       I posle Aleksićeve grafološke ekspertize, dr Ivanić kaže za NIN:
       "Oni koji i dalje Andriću pripisuju tekstove iz Kutije objavljene u Sveskama Andrićeve zadužbine, uprkos tome što je crno na bijelo potvrđeno da su Dragomira Jankovića, autori su jedne greške koja se proširila čak i na ekologe."
       Na kraju, ipak, kaže: "Može se dozvoliti da je to Andrićev rukopis, iako mislim da ni to nije tačno. Ali, Andrić bi bio tada samo prepisivač djela drugog autora, to jest, Jankovića. To, dakle, ne bi bili autografi, vlastoručno pisani tekstovi našeg nobelovca."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu