NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Žuta traka

Radikali

      Kada je 1939. svim Jevrejima iznad šest godina starosti naređeno da nose žute trake, bilo ih je samo jedan procenat u nemačkom stanovništvu, ali su Nemačkoj dali 29 odsto nosilaca Nobelove nagrade. Uprkos tome su obeleženi, da bi se očuvala čistoća arijevske rase, i sledilo je konačno rešenje: neviđena ljudska klanica.
       Sada se Vojislav Šešelj, šef Srpske radikalne stranke poigrava znamenjem zla; naredio je svojim poslanicima da u Skupštini Srbije nose trake kakve su nosili Jevreji. Šešelj se proglasio istorijskom žrtvom Miloševićevog odlaska, njega će, veli, DOS-ovska vlast ubiti, a njegove pristalice sabrati u koncentracione logore !? Priželjkuje, i sve čini, da ih zabrane, računajući da bi to zaustavilo strmoglavi pad popularnosti radikala. Izaziva.
       Neće biti da je u parlamentarnom životu baš sve dozvoljeno, niti je pravo na opstrukciju neograničeno, naročito onda kada se u cilju opstrukcije zloupotrebljavaju boje jedne od najvećih tragedija u ljudskoj istoriji. Postoje simboli i dobra i zla. I za razliku od simbola dobra, sa simbolima zla nije umesno igrati se, javno i "parlamentarno", zato što je zlu imanentno svojstvo da se ponavlja.
       Daleko od toga da bi se nad radikalima trebalo vršiti radikalno nasilje koje oni provociraju; dovoljno bi bilo privesti ih, svim raspoloživim i dozvoljenim sredstvima, razumu i zakonu. Nije li poigravanje žutim trakama metaforično izazivanje rasne netrpeljivosti i indirektni antisemitizam? Šešelj i sledbenici oglušili su se na ocenu jevrejskih organizacija u Beogradu da je ispad sa žutim trakama neumesan i uvredljiv, pogotovo što se poklopio s godišnjicom početka holokausta...
       Shvatanje da je politika izvan morala, da je to disciplina u kojoj je sve dozvoljeno, Šešelj godinama demonstrira, na uveseljavanje malograđana i na žalost normalnog sveta.
       Oduzeti Šešeljev džip, prethodno ukraden, ne može se žutim trakama izjednačavati sa milionima nedužnih žrtava; to je, najblaže rečeno, svetogrđe, mimo pisanih i nepisanih zakona i ljudskog takta.
      
       M. GLIŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu