NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Briga zbog Kosmeta

      Rezultati vanrednih izbora u Crnoj Gori nisu gotovo ništa razjasnili u pogledu budućih veza Srbije i Crne Gore. I dok su u Crnoj Gori ti izbori čekani kao sudbinski, u Srbiji je tema mogućeg otcepljenja Crne Gore od Jugoslavije praćena sa neobičnom političkom smirenošću. Iako je većina građana Srbije za zajedničku državu Srbije i Crne Gore, sve je veći broj onih koji smatraju da bi bilo dobro za Srbiju i da se Crna Gora osamostali (42,5%), odnosno da će Srbija tek tim osamostaljenjem dobiti jasan identitet (45,3%). Skoro svaki drugi građanin Srbije u razdvajanju Srbije i Crne Gore vidi priliku da Srbija ekonomski ojača (46,4%) i dobije efikasnije upravljanje (45,3%).
       Većina građana Srbije je uverena da bi kraj Savezne Republike Jugoslavije istovremeno značio konačan gubitak Kosova i Metohije kao dela Srbije (60,8%), ali i da bi porasli apetiti u Vojvodini za njenu samostalnost (67,8%).
       Stranačka opredeljenost građana je značajna kada se procenjuju mogućnosti koje bi Srbija dobila izdvajanjem Crne Gore iz Jugoslavije, ali ne i kad se govori o eventualnim posledicama na sudbinu Kosova i Metohije ili uticaja na ideje o samostalnosti Vojvodine.
       (Istraživanje "Strateškog marketinga")


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu