NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U senci Slavka Perovića

Miodrag Živković, Liberal

      Politički lider Liberalnog saveza Crne Gore (LSCG) Miodrag Živković rođen je 20. septembra 1957. godine u Kotoru, gde i danas živi. Oženjen je i ima ćerku.
       U kotorskom klubu "Primorac" i u "Vojvodini" igrao je vaterpolo, a bio je i jugolovenski omladinski reprezentativac. Po profesiji je advokat. Živković je u LSCG od osnivanja 1990. godine, a politikom je aktivno počeo da se bavi 1996. godine. U dva navrata bio je predsednik Opštinskog odbora LSCG u Kotoru. Bio je član Kabineta pravde LSCG (Ministarstvo pravde u senci).
       Za političkog lidera izabran je u maju 1998. godine, posle parlamentarnih izbora na kojima je LSCG osvojio svega 6,3 odsto podrške. Tadašnji lider LSCG Slavko Perović je zbog lošeg izbornog rezultata podneo ostavku na čelnu funkciju u LSCG i za svog naslednika predložio Živkovića. Živković je tada bio član Glavnog odbora LSCG.
       On važi za umerenog političara. Iako je politički lider liberala, Živković je manje popularan od Perovića među pristalicama te partije. Perović i dalje donosi većinu važnih partijskih odluka iako formalno nije predsednik partije.
       Odluka o samostalnom izlasku LSCG na minule parlamentarne izbore vezuje se za Perovića. Prema nezvaničnim vestima, Živković je bio spreman na koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom Žarka Rakčevića, čiji je cilj, kao i liberalima, nezavisna Crna Gora. Do toga nije došlo jer se tome protivio Perović.
       Pod Živkovićevim rukovodstvom LSCG je, prema još nepotpunim podacima, na tek okončanim izborima dobio podršku 7,65 odsto birača. Tako bi LSCG trebalo da ima šest od 77 poslanika u Skupštini Crne Gore. U dosadašnjem sazivu, LSCG je od ukupno 78 imao pet poslanika u crnogorskom parlamentu.
      
       MILA RADULOVIĆ
       (BETA)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu