NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Sva srpska pamet
 

Jovan Filipović

Neprekidno prisustvo u Srbiji "srpske pameti" rasejane po svetu moguće je jedino kroz okvire Srpskog virtuelnog univerziteta

      Na inicijativu povratnika iz inostranstva, naučnika i nastavnika koji su doktorirali i radili na prestižnim svetskim univerzitetima, u Beogradu je 2000. godine, zajedno sa grupom naučnika i stručnjaka sa srpskih univerziteta naučnoistraživačkih i ostalih organizacija formiran GEPS (Grupa eksperata za prosperitet Srbije). Ova nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija pred sebe je stavila ambiciozan, ali i uzvišen cilj: objedinjavanje ekspertskih potencijala Srbije i srpskog naroda.
       Ova organizacija je nastala kao izraz potreba i odgovor na izazove i prilike koje se pružaju Srbiji i njenom narodu. Predstavlja izraz težnji za postizanje jedinstva našeg naroda u, za svaki narod vitalnim oblastima; duhovnosti, nauci, obrazovanju, zdravstvu, privredi, ekonomiji, kulturi i sportu. Formiranjem GEPS-a je, kako mnogi u dijaspori i matici tvrde, otklonjena nepravda koju je naš narod decenijama sam sebi nanosio i pružao priliku drugima da to čine. Ne zaboravimo činjenicu da bi u nesrećnom scenariju, u kojem bi još milion i po Srba napustilo zemlju, broj pripadnika našeg naroda u matici i dijaspori bio jednak. Dakle, GEPS veruje da su odgovornost, ali i zadovoljstvo rada na svima: onima u matici i onima u dijaspori.
       Ekspertom smatrajući svakog onog čoveka koji je vrhunski u oblasti kojom se bavi, bilo da je to nauka, kultura, biznis, sport, GEPS je stvorio bazu podataka sa više od 5 000 imena Srba, naših prijatelja i partnera. Baza podataka sa projektima na kojima bi ovi eksperti radili za sada je manja. Međutim, ključ je opet u prvoj bazi. Upravo su ti ljudi oni koji će pomoći Srbiji da jedinstveno, stručno koordinirano i ravnopravno nastupa na svetskom tržištu projekata, konkursa, sponzorstava i donacija. Takođe, briga za upućivanje mladog naraštaja na naučna, kulturna i sportska usavršavanja i, još važnije, njihov ostanak u okvirima srpskog miljea jedan je od prioriteta GEPS-a.
       Do sada preduzimane akcije bile su uglavnom deklarativne prirode, bez mnogo kredibiliteta. Dijaspora želi da pomogne, ali pomoć se daje deci bez roditelja, ranjenicima i starim osobama. Nikako radno sposobnom stanovništvu. Ključna reč svih budućih odnosa je partnerstvo. Po definiciji, odnos u kojem strane uzajamno zadovoljavaju sopstvene potrebe i interese. Pravilno shvatanje ovoga modela Srbiji će na raspolaganje staviti neslućene resurse znanja, ekspertiza, kreativnosti, kontakata i ljubavi. Ali, resursi Srbije se takođe moraju otvoriti pred dijasporom i svima onima koji u njoj vide prijatelja i jednakovrednog partnera. Pružimo im sigurnost uloga, mogućnost da rade i zarade, ali i da demokratski odlučuju o sudbini zemlje koju vole i poštuju. Ne zaboravimo, radi se o onima koji su svoje vrhunske naučne rezultate postizali u najvećim svetskim laboratorijama, predavali na katedrama najpoznatijih svetskih univerziteta, postizali poslovne uspehe na nemilosrdnom tržištu, izlagali u prestižnim galerijama, nastupali u elitnim koncertnim dvoranama, mamili aplauze na najvećim sportskim borilištima.
       Ozdravljenje univerziteta i nauke je dužnost, ali i pravo svih nas i matice i dijaspore. Naglasimo, pravo. Nedopustivo je iz ovoga sudbinskog procesa izostaviti one Srbe, naše prijatelje i partnere koji su upravo među onima koji velike svetske univerzitete i naučne ustanove čine velikim. Neprekidno prisustvo u Srbiji "srpske pameti" rasejane po svetu moguće je jedino kroz okvire Srpskog virtuelnog univerziteta. Današnje tehnologije nam omogućavaju da, recimo, profesor iz Čikaga ili Stokholma bude mentor za izradu magistarskog rada u Beogradu i da, putem telekonferensinga, bude prisutan i na odbrani toga rada. U šali kažu da jedina stvar koju je danas nemoguće obaviti posredstvom "učenja na daljinu" jeste učešće u zakusci po uspešno obavljenoj odbrani.
       Ishodište prosperiteta su nauka i obrazovanje i upravo zato je međunarodni kongres "Nauka i obrazovanje u uslovima tranzicije u Srbiji", koji će se uz učešće velikog broja predavača sa svetskih univerziteta, ustanova i firmi održati u Beogradu od 14. do 18. juna, izabran za zvanični početak. Tih dana će Srbiji biti predstavljena najbolja svetska naučna i univerzitetska praksa, pruženo ohrabrenje da razmišlja na nov način.
      
       (Autor je izvršni direktor GEPS-a)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu