NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Štrajk
       Petodnevni štrajk dela zaposlenih u Televiziji Novi Sad (TV NS) okončan je 25. aprila kad je vršilac dužnosti direktora RTS Nenad Ristić prihvatio zahtev štrajkača da koeficijenti zarada u TV NS budu izjednačeni sa ostalima u sistemu RTS. Za vreme štrajka, na TV NS emitovane su samo petominutne vesti na svaki sat, a "Dnevnik" u 17 sati, koji prenosi ceo sistem RTS, emitovan je iz beogradskog studija. U štrajku, koji je inicirala Tehnika TV NS, nisu bili zaposleni u Informativnom i Kulturno-umetničkom programu, ali su, prema rečima štrajkača, podržali zahteve ostalih kolega.
      
       Konkurs
       Upravni odbor RTS (UO) razmotrio je 25. aprila listu kandidata za funkciju generalnog direktora državne televizije, a njihova imena biće saopštena tek 10. juna, kada će se znati i imena onih koji su ušli u najuži izbor. Na konkurs su se prijavila 23 kandidata, među kojima je i vršilac dužnosti direktora RTS-a Nenad Ristić, koji obavlja tu funkciju od 5. oktobra. On je nedavno dao ostavku, na zahtev sindikata, ali ga je Vlada Srbije imenovala za v.d. direktora do izbora novog. Na konkurs se nije prijavio predsednik reformista Vojvodine Miodrag Isakov, višemesečni nezvanični kandidat Demokratske opozicije Srbije za čelno mesto u RTS-u.
      
       Izvinjenje
       Mađarska komercijalna televizija RTL Klub izvinila se 26. aprila premijeru Viktoru Orbanu zbog emisije u kojoj je hipotetički govoreno o atentatu na njega. Novinar Tamaš Frej je u emisiji "Reporter" 23. aprila razgovorao s plaćenim ubicom iz Rusije i tom prilikom ga upitao za koliko novca bi ubio mađarskog premijera.
      
       Limit
       Donji dom ruskog parlamenta, Duma, usvojio je 26. aprila zakon kojim se strana ulaganja u domaća sredstva informisanja ograničavaju do 50 odsto. Tim zakonom biće sprečena mogućnost da kontrolni paket akcija u ruskim medijima imaju stranci.
      
       Hrvati
       Predsednik Foruma 21 Drago Pilsel optužio je 26. aprila hrvatsku vlast da, slično kao i bivša vladajuća stranka Hrvatska demokratska zajednica, želi da utiče na Hrvatsku radio-televiziju i sve što se u toj medijskoj kući događa. "Dok su bili u opoziciji, razmišljali su drugačije i zalagali se za javnu televiziju, međutim, čim su došli na vlast, promenili su raspoloženje i način razmišljanja", rekao je Pilsel na tribini "Mediji i civilno društvo uoči lokalnih izbora". On je hrvatsko novinarstvo u poslednjih deset godina nazvao "žurnalističkom pornografijom".
      
       Nagrada
       Novoustanovljena nagrada "Ksenija Banković", koja nosi ime radnice Radio-televizije Srbije (RTS) poginule pre dve godine u bombardovnju, uručena je 23. aprila mikseru RTS-a Slobodanu Janežiću. Tu godišnju nagradu ustanovilo je Odeljenje video-miksera Televizije Beograd, u znak sećanja na koleginicu Banković, jednu od 16 poginulih radnika državne televizije u napadu NATO-a.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu