NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Korak dalje

Još koristite svoj mobilni telefon na isti način kao fiksni? Pročitajte nekoliko saveta bez kojih uskoro nećete moći

      To što vam ovde pričamo kako da koristite svoj telefon može da zvuči kao prazna priča. Ukucate broj, pritisnete taster za pozivanje, obavite razgovor i - to je to, zar ne? Naravno da nije. Današnji mobilni telefoni nakrcani su naprednim opcijama i alatima za koje prosečan korisnik obično i ne zna da postoje. Čak i osnovni modeli telefona, kakve veliki operateri poklanjaju svojim pretplatnicima, imaju mnoštvo korisnih mogućnosti u okviru svojih menija.
       Mobilni telefoni su, pored svoje osnovne namene, preuzeli i ulogu pejxera, ličnih organajzera i xepnih konzola za igranje - sve to u jednom aparatu veličine dlana. Te spravice su daleko sofisticiranije od uobičajenih kućnih telefona i postali su, u osnovi, minijaturni računari. Oni imaju svoje procesore, memoriju i operativne sisteme (poput NJindonjsa za PC računare), s toliko snage spakovane u minijaturno pakovanje a nije nikakvo čudo što se naučnici toliko dugo bore da smanje zračenje koje telefoni emituju.
       Neobično je da je, za veliki broj korisnika, razgovor preko mobilnog telefona postao njegova sekundarna primena. Slanje tekstualnih poruka tinejxeri navode kao najčešći razlog za kupovinu celularnog telefona. Primera radi, u Velikoj Britaniji svakog meseca se prenese više od 700 miliona kratkih poruka. Ova mogućnost savremenih telefona dobro je prihvaćena i u poslovnom svetu s obzirom na to da u potpunosti i višestruko uspešnije zamenjuje zastarele pejxere. Takođe, mobilni telefonski aparati sve više preuzimaju ulogu elektronskih organajzera, koji obuhvataju imenike, podsetnike, dnevnike i druge izbore za organizaciju vremena.
       U napredne izbore ubrajaju se i oni namenjeni zabavi, u prvom redu elektronske igre. Igre koje se sada već standardno ugrađuju u nove modele telefona naoko možda i nisu previše atraktivne, ali su svakako više nego dobrodošle i situacijama kada treba "ubiti" vreme. Igre kakva je Snake, u kojoj korisnik upravlja zmijom koja jede kockice i progresivno se uvećava, pri čemu mora da pazi da ne ugrize sopstveni rep, postale su kultne za korisnike mobilnih telefona. Među opcijama za tzv. personalizaciju aparata ističu se logotipovi i melodije zvona, u nekoliko hiljada varijanti.
       Tokom pisanja ovog teksta poslužili smo se aparatom Nokia 3310, trenutno jednim od najpopularnijih i najprodavanijih modela na svetskom tržištu, čija je cena kod nas već stigla u sasvim prihvatljive okvire (ispod 250 nemačkih maraka). Većina savremenih aparata radi na identičan način, s tom razlikom što konkurentske firme opcije označavaju na nešto drugačiji način i koriste različite sisteme menija. Ovom prilikom namerno smo zanemarili telefone s NJAP mogućnostima (povezivanje na Internet), o kojima će biti više reči nekom drugom prilikom.
      
       1. Melodije zvona
       Do sada ste sigurno čuli bar desetak različitih melodija na Nokijinim telefonima, od teme iz filma "Nemoguća misija" do hit singla grupe Eminem. Ako i vi želite da na svom telefonu slušate neke od tih melodija, posetite sajtove kao što su http://www.iobox.com i http://www.ringtones.com i poručite melodiju za vaš telefon. Melodija će biti poslata u formi poruke, koju će vaš telefon odmah prepoznati i ponuditi vam opciju za usnimavanje. Naravno, nemaju svi aparati takve mogućnosti, pa ih treba proveriti pre nego što se odlučite za kupovinu. Na nekim telefonima moguće je dodeliti različite melodije određenim korisnicima (Posmrtni marš za taštu, možda?), kako biste ih prepoznavali po zvuku, bez potrebe da pogledate ekran.
      
       2. Kratke tekstualne poruke
       Ako imate mobilni telefon, a još niste čuli za kratke poruke, mora da ste bili u potpunoj izolaciji tokom poslednjih 18 meseci. Kratke poruke (SMS, Short Message Service) sastoje se iz najviše 160 karaktera i mogu se poslati bilo kom korisniku na istoj mreži, bez obzira koji telefon koristi. Kad se nađete u režimu za unos teksta, numerički tasteri dobijaju mogućnost pisanja, i to višestrukim pritiskom na taster, kad se redom pojavljuju slova iscrtana ispod broja. Neki telefoni imaju mogućnost automatskog dovršavanja reči (uglavnom samo na engleskom jeziku). Kad završite s kucanjem poruke, odaberite opciju Send i ukucaje broj telefona primaoca poruke. Poruke na telefon možete poslati i sa Interneta, preko brojnih sajtova sa SMS servisom o kojima je na ovim stranicama već bilo, a biće i više reči.
      
       3. Igre
       Većina telefona ima u svom softveru nekoliko igrica za prekraćivanje vremena tokom putovanja. Naravno, ne radi se o igrama kakve smo navikli da viđamo na računarima ili igračkim konzolama. Grafika je jednostavna, a kontrolni interfejs potpuno pojednostavljen, pa ipak, ideja i realizacija su u najvećem broju slučajeva dovoljno dobre da zadrže pažnju korisnika. Igre na mobilnim telefonima uglavnom su bučne i zvukom označavaju svaki pritisak na taster. Zato je preporučljivo da, pre nego što se prepustite čarima igre, prebacite telefon u tihi režim rada (Silent). Takođe, dok se igrate vodite računa o popunjenosti baterije - potrošnja višestruko raste.
      
       4. Slike i logotipovi
       Ako slika govori kao hiljadu reči, onda će vas slikovite poruke poštedeti napornog kucanja. Opcija za slanje grafičkih poruka nalazi se u istom meniju kao i SMS sistem i sastoji se iz nekoliko gotovih sličica koje se uglavnom koriste za čestitanje - rođendana, praznika i drugih zgodnih prilika. Zbog niskog stepena kompatibilnosti između mobilnih aparata, grafičke poruke koje šaljete moći će da vide samo korisnici koji koriste model identičan vašem. Druga pogodnost koju pruža većina Nokijinih telefona su logotipovi koji se pojavljuju prilikom uključivanja telefona. Pomoć u definisanju novog logotipa možete potražiti na stranicama Club Nokia (http://www.nokia.com). S lokacije http://www.tonez.co.uk možete preuzeti brojne gotove logotipove.
      
       5. Bezbednost
       Mobilni telefoni su postali redovan specijalitet na meniju svakog xeparoša, tako da krađe ovih aparata nisu nikakva retkost. Ako se vaš telefon nekim slučajem nađe u tuđim rukama, podešavanje PIN broja može vas spasiti glavobolja i računa sa nekoliko nula viška na kraju. PIN je četvorocifreni kojeg, kada jednom definišete, morate zapamtiti i upisivati svaki put kada uključite telefon. Vodite računa o jednoj činjenici: ako tri puta uzastopno ukucate pogrešan PIN kod, telefon će se zaključati i nećete moći da ga koristite.
      
       6. Glasovno i brzo pozivanje
       Ako vaš telefon ima opciju za glasovno biranje, bićete pošteđeni pretraživanja imenika - dovoljno je da pritisnete jedan taster i izgovorite ime sagovornika i telefon će automatski pozvati željenu osobu. Baza za smeštanje imena za glasovno pozivanje je ograničena, pa zato birajte pažljivo, i to samo one osobe čije brojeve često zovete. Da biste nazvali prijatelja, izaberite redom opcije Phone Book, Voice Tags i Add Voice Tags, i snimite glasovnu komandu. Kad budete zvali, dovoljno je da pritisnete Menu taster i izgovorite snimljeno ime. Dobra zamena za glasovno biranje brojeva je brzo biranje (Speed Dialing), mogućnost da se numeričkim tasterima dodele određeni brojevi, tj. oni koje često zovete.
      
       7. Zaključavanje tastature
       Da li vam se nekada desilo da podignete slušalicu i da, umesto glasa, čujete samo nedefinisanu buku? Veliki su izgledi da vas je tom prilikom neko pozvao s mobilnog telefona na kome je greškom pritisnut taster za pozivanje (čest slučaj kad se aparat nosi u tašni ili u xepu tesnih pantalona). Da biste sprečili svoj telefon da samoinicijativno pozove nekoga, redovno zaključavajte tastaturu. Različiti telefoni koriste različite kombinacije tastera za zaključavanje i obično istu kombinaciju za otključavanje tastature, pa zato konsultujte uputstvo koje ste dobili uz svoj aparat. Na Nokijinim telefonima, ta kombinacija se izvodi brzim uzastopnim pritiskom na Menu taster i taster sa zvezdicom.
      
       8. Imenik
       Napunite memoriju svoje kartice i mobilnog telefona sa što više imena i brojeva, i to iz najmanje dva razloga. Prvi, da ne biste svaki put ukucavali broj telefona prijatelja koga zovete i, drugi, da bi na ekranu aparata bilo ispisano ime onoga ko vas poziva (pod uslovom da ovaj nije "sakrio" svoj broj, odnosno isključio identifikaciju). To je zgodna opcija za filtriranje poziva, tj. za selekciju poziva na koje ćete odgovoriti, odnosno koje ćete ignorisati ili odbiti. Broj raspoloživih mesta za unos imena i telefona kreće se od stotinjak, do nekoliko hiljada, u zavisnosti od modela telefona.
      
       9. Evidencija poziva
       Većina modernih telefona ima opcije za praćenje poziva. Call Rigister omogućava korisniku potpunu evidenciju nad pozivima, kako onima koje je on započeo, tako i prema primljenim, odnosno propuštenim pozivima. Ova opcija je korisna u slučaju kada vam treba podatak o tačnom vremenu i/ili trajanju poziva ili kada treba zapamtiti broj s koga ste pozvani.
      
       10. Podsetnici i alarmi
       Uz telefone s ugrađenim kalendarom i opcijom za zapisivanje kratkih podsetnika, slobodno možete zaboraviti na sve važne datume, i zapisati ih u telefon, koji će vas zvučnim signalom o njima obaveštavati u tačno naznačeno vreme. Druga opcija je alarm, koji se ne razlikuje od klasičnih alarma, s tom razlikom da ne zavisi od struje i da vas (skoro) nikada neće izneveriti (po telefonu ipak nećete nekontrolisano udariti kao po dosadnoj budilici koja vas trgne iz sna).
      
       DOORS


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu