NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dah proleća

Zima je prošla, dani su sve topliji, garderoba oskudnija, a neugodno "salce" nagomilalo se baš tamo gde ne treba. I za to ima leka

      Po pravilu, pripadnice lepšeg pola (i jačeg, mada im je mrsko da priznaju) u ovo doba godine nisu zadovoljne svojom linijom i figurom. Toplo vreme i lagana garderoba koju ćemo nositi narednih meseci podsećaju nas da je krajnje vreme da nešto preduzmemo. Ipak, nemojte se odlučivati za rigorozne dijete. Pre nego što bilo šta preduzmete, posavetujte se sa lekarima i tek ako vam zdravstveno stanje dozvoljava, počnite sa reduciranom ishranom i vežbama. Uz pravilnu ishranu i odgovarajući program vežbi, postići ćete mnogo bolje rezultate. Na sajtu http://www.fitnesszone.com/profile.html američkog Instituta za medicinu i sport odrediće vaš "fitnes profil" i predložiti vam režim ishrane i vežbe koje su vam potrebne.
       Ako želite da budete zdravi - pitajte kako, naslov je sajta Svetske fitnes organizacije. Na http://www.worldfitness.org saznaćete sve što vas zanima iz ove oblasti, a dobićete i korisne savete kako da nastavite program u skladu sa vašom trenutnom kondicijom. Gojaznost - bolest savremenog sveta, javlja se i kao posledica smanjene fizičke aktivnosti. U poslednjih dvadeset godina odraslo stanovništvo kreće se manje za nekih 20 odsto, a preko pedeset posto stanovnika SAD i zapadnoevropskih zemalja ima problema sa viškom kilograma.
       Istraživanja doktora Alena Prajsa iz Centra za neurobiologiju Univerziteta u Pensilvaniji i doktora Gutersona sa Univerziteta Esen pokazala su da našu telesnu težinu određuje grupa gena. To znači da gojaznost može biti nasledna, ali iz njihovog intervjua na adresi http://www.dna.com u odeljku forum/events archive pod naslovom "Vaša težina: uloga genetike", jasno je da je za one koji jedu više nego što je potrebno, ovo otkriće samo dobar izgovor. Bez obzira na genetsku strukturu, uz smanjenje obroka i redovne vežbe, možete postići željenu težinu. Ako niste sigurni koliko bi trebalo da smršate, na adresi http://www.fitnesszone.com/profile.html nalazi se upitnik koji će vam pomoći da odredite svoju idealnu težinu uz program vežbi koje su vam potrebne. Popularni aerobik, koji podrazumeva brzo hodanje, vožnju bicikla, lagano trčanje (xoging), plivanje, trčanje na skijama i karakteristične vežbe u sali koje je proslavila Xejn Fonda, idealan je za sticanje kondicije i redukciju kilograma. Dok trčite ili vozite bicikl, uz pravilnu tehniku disanja, kiseonik sagoreva višak masti u organizmu i rešava nas prekomernih kilograma.
       Pregled aktivnosti i količina utrošenih kalorija u minutu pomoći će vam da izračunate, za svoju telesnu težinu, koliko tačno treba da vežbate da biste najracionalnije izgubili kilograme (http://primusweb.com/fitnesspartner/jumpsite/calculat.htm).
       Čak i ako nemate problema s linijom, celulitom i naslagama sala, bilo bi dobro da redovno vežbate. Sati koje provodimo u kancelariji, kolima i gradskom prevozu ili zavaljeni u fotelji ispred TV aparata, vremenom dovode do opuštanja mišića, deformiteta i bolova u predelu kičme, kukova, vratu i ramenima. Ove tegobe rešićete vežbama za jačanje muskulature. Samo desetak minuta dnevno potrebno je izdvojiti za vežbe koje će nam pomoći da pobedimo stres, depresiju i psihičku napetost. Različite tehnike opuštanja uz savete nemačkog psihijatra i neurologa Johana Šulca potražite na sajtu http://stress.about.com/healt/stress/cs/relaxation/index.htm.
       Starijim ljudima vežbe su potrebne možda i više nego mladima. Ne zaboravite da petnaestak minuta vežbi dnevno u proseku povećava životni vek za sedam godina. Na adresi http://www.bbc.co.uk/health/womens/hevbod.shtml videćete koje se vežbe preporučuju ženama koje su prevalile pedesetu. Buduće majke po pravilu su zabrinute za svoju liniju. Program step vežbi za trudnice pogledajte na sajtu http://www.fwonline.com/fitf2.htm.
       Sprave za vežbanje u kući, tegove za trčanje u vodi, trenažere, fleksa-lopte i ostale artikle naći ćete na sajtovima http://www.bodytrends.com/prodaero.htm, http://store.webmd.com/product, http://www.ginmiller.com/GMFproductpgs/FlexaBall.htm, http://www.fitnesszone.com/home.html, http://www.fwonline.com/fbstrap.htm. Patike, trenerke, majice i najnoviju sportsku opremu potražite na sajtu http://www.reebokdirrect.com i http://www.runningcenter.com/brand.htm.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu