NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Glamur na četiri točka

Diveći se lepoti i visokoj estetskoj vrednosti savremenih automobila, uvek im se vraćamo maštajući o sjajnim mašinama i našim rukama na njihovim volanima

      PEŽO
       Oficijelni sajt Peugeot-a (http://www.peugeot.com) jedan je od najlepših koje smo ikada imali priliku da vidimo! Pored onoga na šta posetilac uobičajeno može da računa, poput grafičkog prikaza svih modela i tehničkih podataka o njima, više je nego uočljiva namera dizajnera da kretanje po prezentaciji predstavlja zadovoljstvo svoje vrste. Pažnja je najviše usmerena ka novim modelima 307 i 607 (http://www.peugeot.com/307/en/html/visite_virtuelle/accueil.htm, http://www.peugeot.com/607/fr/html/607/index.html). Unutar sajta nalazi se i link ka jugoslovenskom zastupniku Pežo automobila, Verano Motorsu (http://www.verano.co.yu/index.html), čija ja prezentacija takođe u samom vrhu kvaliteta unutar YU domena.
      
       MERCEDES
       Srpska pseudoposlovica kaže da onaj ko u životu nije uspeo da kupi mercedes, nije u njemu uspeo. Bila to istina ili ne tek, vozila marke Mercedes uvek su predstavljala simbol najvišeg kvaliteta. Proizvodna gama ovog nemačkog giganta predstavljena je na adresi http://www.mercedes.com/e/default.htm i nudi, između ostalog, detaljan pregled C klase, od koje se dosta očekuje (http://www.mercedes.com/e/cars/c-class-t/default.htm), i pojašnjenja u vezi s tokom izrade skupih modela E klase (http://www.mercedes.com/e/cars/e-class-t/facts1.htm). Sa sajta možete direktno pristupiti stranicama posvećenim sportskim angažmanima Mercedesa (formula 1, DTM, trke kamiona), kao i jednom elektronskom magazinu.
      
       RENO
       Osvrt na Francusku daleke 1877. ne bi bio potpun bez priče o Louis-u Renault-u, začetniku onoga što je danas jedno od najcenjenijih imena evropske auto industrije (http://www.renault.com/gb/decouverte/saga_p1.htm). Ova kompanija u poslednje vreme pleni pažnju svojim smelim idejama, uobličenim u koncept-vozilima, koja u prvi mah obično izazivaju neobavezne simpatije, da bi se za nekoliko godina ispostavilo da su inženjeri i konstruktori išli daleko ispred svog vremena. Vašoj pažnji preporučujemo projekat AVANTIME (http://www.avantime.renault.com), kao i posetu još dvema prezentacijama u vezi s Renoom - http://www.retdmag.renault.com/en/default.htm i http://www.velsatis.renault.com/acces_limite/php3/index.
      
       AUDI
       Audi se predstavlja sa lokacije http://www.audi.com/java/index.html. Model A8 je prvi komercijalni model automobila na svetu koji kao materijal za šasiju koristi isključivo aluminijum (http://www.audi.com/java/models/stage/technic/alu/e_alu.html#top), čime je Audi postao jedan od pionira u oblasti primene inovativnih materijala u izradi putničkih četvorotočkaša. Američka Savezna uprava za bezbednost autoputeva (http://www.nhtsa.dot.gov) dodelila je popularnoj "osmici" neverovatnih deset zvezdica za bezbednost prilikom sudara. Dvadesetogodišnju tradiciju u izradi dizel motora Audi je označio silaskom sa trake dvomilionitog primerka vozila na ovaj pogon (http://www.audi.com/java/nenjs/index.html), gde je čast pripala modelu A2 1.2 TDI (http://www.fortunecity.com/silverstone/lancia/58/gallery/audi/a2.htm).
      
       ALFA ROMEO
       Nova alfa 147 zapalila je probirljivo italijansko tržište, o čemu svedoči i činjenica da sa glavnog sajta http://www.alfaromeo.com, link direktno "spušta" do nje - http://www.alfa147.it. Njen "nos", najružniji ili najlepši koji je ikada napravljen na jednom automobilu, biće vam dostupan za detaljnu analizu zahvaljujući kvalitetnoj Flash prezentaciji. Virtuelni muzej naći ćete na lokaciji http://www.museoalfaromeo.com/english/index.htm.
      
       ŠKODA
       Češki proizvođač automobila nezadrživo grabi napred otkad je u saradnji s nemačkim Volksnjagen-om (kad samo pomislimo da je Zastava mogla biti na tom mestu...). Proizvodi te saradnje su našim kupcima dobro poznati modeli Felicia i Octavia, a odnedavno je u paletu ponude ponosno uvršćena i Fabia - naslednica felicije za koju u Donjoj Boleslavi kažu da je premašuje za čitavu klasu (http://www.skoda-auto.cz/default.asp).
      
       FOLKSVAGEN
       Ništa bez "bube"... NJena reinkarnacija odlično se kotira na zapadnim tržištima i prodaja je sve bolja. Ovaj model može se detaljno proučiti na lokaciji http://www. vw.com/newbeetle. Kako su ovi automobili "sigurna prođa" na jugoslovenskom tržištu, pažnju privlače i drugi modeli: Bora, Passat, Jetta i njegovo veličanstvo - Golf. Lep istorijat (na nemačkom jeziku) golfa nalazi se na http://www.vw-otmc.de.
      
       OPEL
       Opel (http://www.opel.com) je svojom novom Astrom konačno uspeo da se oslobodi glasa koji je ga pratio da su njegova vozila "kabasta" i "tvrda". Prema nekim istraživanjima, Astra je potukla sve rekorde po popularnosti upravo među pripadnicama nežnijeg pola (http://www.astracoupe.opel.com/flash.jhtml). "Prvo HAHA, onda AHA!", bio je moto ogromne kampanje Opela za svoje vozilo Agila (http://www.agila.opel.com/1_0_home/index.htm).Nova Corsa dobila je "prozor u svet" na http://www.corsa.opel.com, dok se Speedster (poznat do pre izvesnog vremena kao Vauxhall VX220) našao na http://www.speedster.opel.com/home/index.html.
      
       FIAT
       Međunarodna Internet stranica Fiat-a na http://www.fiat.com samo je raskrsnica za sajtove ove kompanije u pojedinim državama. Na lokaciji http://www.fiat.co.uk dočekao nas je pomalo konfuzan, grafički "benetonoidan" izgled prezentacije. Informacije ne manjkaju, a posebna "poslastica" nam dolazi u vidu aduta torinske fabrike - malog velikog Stil-a (http://www.fiatstilo.com).
      
       LADA
       Novi Autovazov model, Lada 110 (http://www.lada110.ru) izgleda više nego solidno i, imajući u vidu neverovatnu izdržljivost (uz relativno skromnu cenu) kao glavnu prednost u odnosu na konkurente, možemo kao potencijalni kupci biti prilično zainteresovani.
      
       BMV
       Bavarska motorna industrija BMNJ (http://www. bmw.com/ bmnje/index.shtml) svoj sajt dovela je do apsolutne funkcionalne perfekcije. Umesto insistiranja na kojekakvim "udarnim" efektima animacije, zvuka i ostalih multimedijalnih elemenata, dato je dosta lepih slika automobila i motocikala, po kojima je BMNJ takođe nadaleko poznat (srpska policija ih još koristi). Sajt je zaista obiman, te ga preporučujemo za pregledanje u dugim noćnim satima.
      
       VOLVO
       Na adresi http://www.volvo.com "krije" se renomirani švedski proizvođač automobila koji važi za jednog od najsigurnijih na svetu. Sigurnost kao glavnu osobenost Volvo pomno čuva i unapređuje, kombinujući je s novim segmentom - ekologijom. Više o tome možete pročitati u dokumentu http://media.cmt.framfab.se/volvo/VOLVO-E735B6C8-1E8E- 11D5-9DA1-0000F806C5EF/environmental_report_2000.pdf.
      
       JAGUAR
       Pojam neukrotivog duha, Jaguar se i dalje prodaje u čitavom svetu. Adresa http://www.jaguarvehicles.com zvanična je prezentacija ove fabrike, dok se na URL-u http://www.x-type.com/index.cgi nalaze podaci o novoj X seriji Jaguar-a.
      
       ZASTAVA
       Ništa bez Zastave! Nekad Crvena, sad uglavnom neuposlena, kompanija Zastava automobili probila se do svetske Mreže na katastrofalno loš način (http://www.zastava.co.yu/drustva/lk/automobililk.htm)! Da Zastava ipak ne sedi sasvim skrštenih ruku, svedoči i vest da su na već poznatim modelima juga i floride izvršeni estetski "zahvati", čime bi ova vozila, po mnogima najgora koja se trenutno proizvode u Evropi, bila bar malčice konkurentnija na domaćem i tržištima bivše SFRJ (http://www.automag.co.yu/sajam/BGDsajam2k/dogadjaj/Dogadja3103.html).
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu