NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Nepodoban" upravnik

Zašto Radovan Beli Marković ne može da bude upravnik (lajkovačke) biblioteke koja će za pola veka, nesumnjivo, nositi njegovo ime

      Misleći valjda da se obračunava s pripadnikom poraženih snaga, lokalna vlast u Lajkovcu smenila je Radovana Belog Markovića s mesta upravnika biblioteke. Učinila je to nekako u isto vreme kada je na velikoj prestoničkoj književnoj fešti u Skupštini grada Beograda isti pisac i "nepodobni" upravnik primio uglednu književnu nagradu "Meša Selimović". Veliki jugoslovenski žiri kritike izabrao je njegov roman "Limunacija u Ćelijama" za najbolju knjigu godine.
       Radovan Beli Marković (1947) svrstao se svojim poslednjim knjigama među najznačajnije srpske prozne pisce i njima pokupio i mnoga druga značajna književna priznanja. Kritika ih je prihvatala gotovo aklamativno, iako se pisac nije udvarao ni pomodnim poetikama ni vladajućem književnom ukusu čitalaca. Živeći skrajnuto od glavne književne scene i ne namećući joj se, gradio je svoj književni mikrokosmos koji je, budući autentičan i fascinirajući, stekao brojne poklonike i poštovaoce. Do visoke književne reputacije stigao je, dakle, samo sopstvenim darom i perom i za nju se nije morao osećati dužan ni partijskom pripadništvu ni nekom samoproducirajućem umeću. NJegova politička biografija je, u svakom slučaju, mizerna u odnosu na stvaralačku i teško da bi se mogla uzeti kao ozbiljan razlog za odstranjivanje sa upravničke funkcije u lajkovačkoj biblioteci.
       Sve su to, verovatno, imali u vidu i potpisnici otvorenog pisma Opštinskom veću Lajkovca u kojem se protestuje i ističe da je "ovo jedna od pogrešnih i začuđujućih smena u vremenu neophodnih promena i da je jedna mala sredina ovim gestom omalovažila i oštetila samu sebe mnogo više nego njenog najuglednijeg žitelja koji je modernim proznim izrazom stvorio univerzalnu sliku svoga zavičaja". Pismo upućuju LJubomir Simović, Milosav Tešić, Svetlana Velmar Janković, Danilo Nikolić, Miroslav Josić Višnjić, Radivoj Mikić, Gojko Tešić i Petar Pijanović, pozivajući lokalne vlasti da preispitaju odluku koja je "nepovoljnija za Lajkovac nego za pisca" i napominjući da je Marković "odavno na funkciji sa koje ga niko ne može smeniti: veliki je srpski pripovedač našeg vremena".
       "Žalosno je da Marković ne može da bude upravnik biblioteke koja će za pola veka, nesumnjivo, nositi njegovo ime", kažu ugledni pisci poentirajući svoj protest. Bolji komentar ove nekulturne smene teško da bi se mogao izreći.
      
       S. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu