NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jadi mladoga Marksa

Majstor performansa, slikar Kosta Bunuševac pojavljuje se u diplomskoj predstavi svog sina, glumca Vidana

      Umetnička radionica bračnog para Nebojša Pajkić i Isidora Bjelica i oca i sina Koste i Vidana Bunuševca proizvela je predstavu "Marketana" kojom je prošle nedelje na Akademiji lepih umetnosti diplomirao Vidan Bunuševac (22). Ovaj dramski tekst je napisao Nebojša Pajkić na osnovu dokumentarne proze dr Ratimira Đurđevića. U priči o mladom Marksu - satanisti mladi glumac i njegove kolege su našli posebnu inspiraciju.
       Za Kostu Bunuševca (52) ovo je svojevrstan povratak na scenu, u njegovom maniru. Uradio je scenografiju, a i lično učestvuje u programu. Sve to pomalo liči na onaj njegov davni homoteatar o kojem se pričalo, pisalo, koji je osporavan, ili branjen, ali nikoga nije ostavio ravnodušnim:
       "Godine koje su prošle jednostavno su nam pojele vreme. I sada smo se prirodno spojili kao neki mali tim. Moje geslo je da je umetnost sve oko nas. I zato niko ne mora da bude slikar da bi slikao, niti glumac da bi glumio. Moj stav prema publici je da treba da razmenjujemo energiju. U mojoj životnoj postavci, naspram našeg postojanja je totalna radost. Taj izraz moje radosti potiče iz dubokog shvatanja da je naša pojavnost na ovoj planeti veliki događaj. S druge strane, za mene je ova predstava izraz radosti i zbog osećanja da u njoj igra moj sin, moj naslednik.
       Na pitanje koliko mu je poznato kako se mladi tata Bunuševac igrao na domaćoj javnoj sceni, Vidan kaže da se seća Doma omladine i ogromnog plakata ispred njega na kojem je bio jedan transvestit: "I pamtim priče koje sam slušao. Meni se sve to dopadalo, samo sam ja malo racionalniji od svog oca."
      
       R. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu