NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slikar Ateljea 212

      Svaki posetilac Ateljea 212 u gornjem foajeu susretne se sa velikom kompozicijom na kojoj dominira Mira Trailović. Ova slika je svojevrstan zaštitni znak ovog pozorišta. NJen autor je LJuba Milunović (52) slikar koji je 1978. diplomirao u klasi profesora Mladena Srbinovića.
       Tokom maja u Jugoslovenskoj galeriji umetničkih dela održava se Milunovićeva samostalna izložba na kojoj se, pored pejzaža, mogu videti i portreti umetnika Ateljea 212 - Zorana Ratkovića, LJubomira Draškića, Svetlane Bojković, Petra Kralja...
       LJuba Milunović je u Atelje došao kada je bio na drugoj godini studija i tu ostao. Otkazao je scenograf Miljan Kljaković (kasnije će se proslaviti sa filmovima Emira Kusturice) i LJuba je uskočio u posao. U početku je i bukvalno živeo u ovom pozorištu, kasnije je tu zadržao slikarski atelje. I posao slikara koji oslikava scenografije. Portreti koje je izložio ovaj slikar zapravo su pozorišna priča o umetnicima. Kaže nam da razmišlja kako da zadrži na platnu likove onih koji su predstavljali duh Ateljea, a više ih nema - Zorana Radmilovića, Milutina Butkovića, Taška Načića... Na pitanje da li sebe doživljava zapravo kao slikara jednog pozorišta, LJuba Milunović kaže:
       "To je ispalo tako. Ponekad bih se uplašio da neću umeti da slikam ništa drugo do scenografije, ali izložbe poput ove zato i služe da sebe demantujem."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu