NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

General se ne javlja

Milomir Minić, bivši direktor ŽTP-a

      Kako komentarišete tvrdnje da ste učestvovali i pomagali u osnivanju i upravljanju Dafiment bankom, za šta se kao argument pominju beleške sa sastanaka kod tadašnjeg guvernera NBS Atanackovića, a koji se nazivaju tajnim?
       - To nije tačno i predstavlja najgrublje moguće podmetanje. Nisam znao kad je banka osnovana i ko ju je osnovao a sa Dafiment bankom sam se sreo tek u avgustu 1992. godine kada je potpisan Protokol o saradnji grada Beograda po ulaganju ove banke u izgradnju železničkog čvora i stanice Vukov spomenik. Nikada nisam bio ni u jednom upravnom organu ove banke, nisam bio štediša banke i nikad nisam uzeo ni podigao nijednu marku ni dinar kod ove banke.
      
       Na šta je uložen novac koji ste dobili od Dafiment banke?
       - Tim novcem je isfinansirana izgradnja železničke stanice Vukov spomenik, komercijalni centar u okviru stanice i nova pruga Beograd -Pančevo. To se zna u javnosti, to potvrđuje dokumentacija i to se može proveriti. Sredstva su, znači, potpuno namenski iskorišćena. Smatram da je ovaj poslovni aranžman veoma profitabilan, niko nije oštećen - ni Dafiment banka, ni štediše te banke. U komercijalni centar koji smo izgradili i prodali Dafiment banci, banka je uložila 30 miliona maraka. Taj prostor danas vredi mnogo više nego što je uloženo i njegova vrednost će u budućnosti tek da se povećava. Znači, mi nismo oštetili štediše već sam uveren da smo mi štediše ovim ulaganjem zaštitili. Još početkom juna 1995. godine svi poslovni odnosi između ŽTP-a i Dafiment banke rešeni su posebnim ugovorom o poravnanju. ŽTP je isplatio sve kamate koje je imao po osnovu kredita i od tada ŽTP Beograd ne duguje Dafiment banci nijednu marku, nijedan dinar.
      
       Kako je došlo do toga da vi potpišete priznanicu na 40 miliona maraka koji su u gotovini izneti iz Dafiment banke?
       - Ja sam tada potpisao priznanicu da overim da je finansijska služba železnice preuzela novac. Niko nije lično preuzeo novac, a u javnosti se izriču kvalifikacije da je Minić uzeo taj novac i da ga je možda odneo kući. Ja nisam ušao u trezor Dafiment banke, nisam video novac, to su radile naše ovlašćene finansijske službe, koje su istog dana svih 40 miliona maraka po propisanoj proceduri i po odluci našeg Upravnog odbora prenele u trezor Narodne banke. Postoji odluka Vlade Srbije o trošenju tog novca i to se može proveriti.
      
       Da li vas je iko iz nove vlasti zvao da vas pita za objašnjenje i zatraži dokumentaciju o vašem poslovanju sa Dafiment bankom?
       - Niko me još nije zvao. Kad je guverner Dinkić izašao sa ovim optužbama, javili smo se potpredsedniku vlade Vuku Obradoviću da zatražimo prijem i da iznesemo naše argumente, zajedno sa dokumentacijom. Dobili smo poruku da će se javiti. Dosad nije.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu