NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pojma nemam

Nikola Šainović, potpredsednik SRJ

      U vreme poslovanja Dafiment banke vi ste bili predsednik Vlade Srbije. Šta mislite, da li se samo po tom osnovu vaše ime našlo među ljudima koji su učestvovali u osmišljavanju Dafiment banke, njenom poslovanju i pljački štediša?
       - Mislim da je "osnov" isti kao i onaj po kom sam se našao u tekstovima o iznošenju 12 milijardi dolara iz zemlje, isti kao osporavanja mojih službenih boravaka na Kipru i insinuacija oko borskog zlata, koje su imale vrhunsku argumentaciju gospodina Dinkića da je Nikola Šainović petkom dolazio u Bor. Istu težinu i isti osnov ima i aluzija da sam ja učestvovao u kreiranju ideje, formiranju Dafiment banke, njenom radu i "pljački naroda". Kao što je poznato, ja sam se u Vladi Srbije, čak i u Panićevoj vladi, bavio naftnim embargom, energetikom i to je bio tako veliki problem (mogu reći u to vreme uspešno rešavan) da je to oduzelo sav kapacitet koji sam imao. Sa bankarskim sistemom, formiranjem banaka, pa i Dafiment bankom, nisam imao nikakve veze.
       Po dolasku na mesto predsednika vlade zatekao sam finalnu dramu Dafiment banke i neposredno potom Dafiment banka je zatvorena merama nadležnih organa. Nikakva moja formalna niti neformalna angažovanja u vezi sa tom bankom nisu postojala.
      
       Zaista, kako to da protiv vas nikakav postupak još nije pokrenut, svi se izgovaraju imunitetom koji uživate kao savezni poslanik, posle ovako ozbiljnih optužbi, koje se ne bi mogle samo medijski plasirati?
       - Ja sam povodom borskog zlata pozvao gospodina Dinkića da iznese sve podatke o zlatu i devizama. To ne treba nigde tražiti. Sve je u Narodnoj banci. Nije potrebna nikakva senzacija, već samo dokumentacija koja bi potvrdila da sam ja lično odgovoran za to. Za ovolike mesece koliko je u Narodnoj banci, pretpostavljam da je dokaze mogao pronaći.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu