NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Psihologija Srba

("Brutalni seks", NIN br. 2625)

      Izjava novinarke Vesne Radusinović o prof. dr Jovanu Mariću, koju je naveo g. Milivoje Glišić ("Mislim da je ovom čoveku definitivno potreban dobar psihijatar. Mislim da je on zbog nečega jako iskompleksiran.") tačna je, jer je srpskom narodu postavio dijagnozu "sumanutosti" (poremećeno rasuđivanje).
       Pojam "nebesko" znači sve ono što čoveka uzdiže, a "zemaljsko" sve ono što čoveka unižava i obezvređuje. Za prof. Marića nebesko je negativna kategorija i izjavio je da su se Srbi "saživeli" sa natuknicom da smo "nebeski narod" i, počev od Miloša Obilića, koji se žrtvovao "za spas Evrope i hrišćanstva od narastajućeg islama i Turaka" ("Iz poraza se uči više nego iz pobede", "Politika", 26. 3). Stvarno, Marićevu "natuknicu" izmislila je Austrija 1914. godine radi satanizacije srpskog naroda.
       Prof. Marić sa pozicije austrijske politike prema Srbiji ocenjuje srpski narod: "Nećemo pogrešiti ako kažemo da smo u mnogim pitanjima adolescentni narod - odnosno narod nedovoljno zrelog, racionalnog, logičkog i pragmatičnog ponašanja", a da pri tom ovakvu ocenu nije ničim obrazložio. Stvarno, "čovek ne može jednovremeno da bude zadovoljan i agresivan", a to znači da su nezreli narodi koji su bombardovali Srbiju, a ne Srbi, jer materijalno bogatstvo niti je razlog za sreću, niti prepreka zločinu.
       Odsustvo agresivnosti karakteristično je za zadovoljne i moćne pojedince i narode, a za prof. Marića to je ropska karakteristika: "U našoj dugoj istoriji najviše se pamti dugi period života pod Turcima (...), pa se naša rajinska psihologija toliko dobro 'zapatila' da se i danas osećamo kao obična raja u odnosu na moćnike!" Ovu ocenu sam ja osporio tvrdnjom, u negativnom kontekstu, da su Srbi samo u 20. veku izrekli "četiri čuvena NE".
       Prezir prema srpskom narodu ima tolike razmere da je prof. Marić, uprkos svojoj profesiji, izjavio: "Naznačena sumanutost, odnosno tendencija ka identičnom mišljenju i specifičnom jednoumlju, takođe caruje poslednjih 50 godina", a to je potvrda izjave Vesne Radusinović: svoje mentalne sadržaje projektuje u srpski narod.
       Izjavu novinarke Radusinović potvrdila je i grupa neuropsihijatara na jednoj promociji na "Bežanijskoj kosi", koja je knjigu prof. Marića "Kakvi smo mi Srbi" negativno ocenila, odredila prof. dr S.N. da mu odgovori knjigom i ta knjiga je već u štampi. Uostalom, i stalno prisustvo u javnim medijima samo prof. dr Jovana Marića, nije oznaka duševnog zdravlja.
      
       DIMITRIJE RISTEVSKI,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu