NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Hladnjača

      Ronilac Živadin Đorđević izneo je u javnost da je 6. aprila 1999. godine, po nalogu lokalne policije, zaronio kod Kladova u dubine Dunava. Dobio je zadatak da ispita objekat za koji se ispostavilo da je kamion-hladnjača sa leševima, među kojima je bilo i dečjih tela. Neposredno posle toga istraga je obustavljena kao stroga državna tajna.
       Istovremeno sa otkrićem skrivanog događaja ovih dana se pojavila pretpostavka da je reč o telima ubijenih Albanaca. Naša štampa je u komentarima intonirala celu aferu tako da se mora saznati istina ma koliko ona bila gorka.
       Velike hladnjače, u obliku kamiona ili broda, konstruisane su za prenošenje mesa i druge kvarljive robe, zapravo kao veliki pokretni zamrzivači.
       Kao i svi pronalasci, frižider ima relativno dugu istoriju koja prethodi masovnoj proizvodnji. Hladnjak za proizvodnju leda prvi je patentirao 1834. godine izvesni DŽekob Perkins, Amerikanac stalno nastanjen u Engleskoj. Jedne letnje večeri njegov pramodel proizveo je manju količinu leda. Time je bio rođen frižider.
       Električni frižider, kakav danas koristimo, konstruisan je 1920. godine. Elektromotor pumpa amonijak koji kruži kroz sistem cevi i stvara led koji hladi unutrašnjost frižidera. Po istom principu u specijalnim hladnjačama se čuvaju delovi tela za transplantaciju i ljudsko seme kojim se može stvoriti zametak u materici više godina posle smrti davaoca sperme.
       Frižider je skraćeni oblik engleske reči refrigerator, slične i u drugim zapadnoevropskim jezicima. Frigidaire je zapravo bilo komercijalno ime prvih kućnih hladnjača u Francuskoj. U osnovi reči nalazi se latinski glagol refrigerare, veštački proizvoditi hladnoću.
       Hladan je reč koju su znali Stari Sloveni u obliku hold (indoevropski koren gel), srodno sa engleskim cold i nemačkim kalt.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu