NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Dojče vele na srpskom
       Nemačka državna medijska kuća "Dojče vele" (DV) započeće početkom juna emitovanje polučasovnog televizijskog programa na srpskom jeziku. Urednik inostranog programa DV Ralf Šlegel izjavio je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Beogradu da će polusatna emisija "Evropski magazin" biti sastavljena od četiri ili pet priloga iz cele Evrope, kao i da će biti pripremana i emitovana iz studija tog radija u Briselu. Šlegel je rekao da će u formi reportaže biti obrađivane i teme iz jugoistočne Evrope, ali i svakodnevni problemi drugih evropskih država i "ponuđeno njihovo eventualno rešenje". Dodao je i da će priprema i emitovanje programa na srpskom jeziku, sa prilozima i "o zemljama koje nisu svakodnevno u vestima", započeti u periodu od 1. do 15. juna.
       "Dojče vele" sarađuje sa oko 4 500 medija u svetu, a 22 radio-stanice u Srbiji reemituju njihov program.
      
       BiH stari radio, novi radio
       Na frekvencijama Radija BiH od 7. maja u 6 časova ujutro slušaoci mogu da prate dva nova javna radio-servisa - BH radio 1 i Radio Federacije BiH (FBiH).
       Radio BiH (do 1992. godine Radio Sarajevo) prestaje da postoji posle 56 godina, 20 486 dana ili 491 664 sata neprekidnog emitovanja programa. Ovaj radio je započeo emitovanje programa 10. aprila 1945. godine, kada je spiker Đorđe Lukić Cigo prvi put izgovorio: "Ovde Radio Sarajevo, smrt fašizmu!"
       U poslednjem dnevniku 6. maja u 15 časova, glavni i odgovorni urednik Radija BiH Esad Cerović zahvalio je na saradnji svim zaposlenim radnicima i onima u penziji i odao poštu svim preminulim i poginulim radnicima te medijske kuće. "Kada sutra u 6 sati prestane da postoji Radio BiH, kada vreme otkuca 491 664 sata emitovanja, samo jednu sekundu budite tužni, jer tačno od 6 sati moći ćete slušati dva nova javna servisa BH radio 1 i Radio FBiH. Radio BiH bio je most kroz vreme preko kojeg je trebalo proći i izaći u budućnost, na raskrsnicu sa dva nova puta", poručio je Cerović slušaocima Radija BiH.      BH radio 1 biće deo Javnog radio-televizijskog servisa BiH, u čiji je sastav nedavno ušao i Radio Fern (Free Election Radio Netnjork). Radio FBiH biće u sastavu Radio-televizije FBiH i emitovaće program za područje tog entiteta.
       Dva nova javna radio-televizijska servisa osnovana su odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Pored njih, u BiH postoji i treći javni servis, Radio-televizija Republike Srpske.
      
       Protest u Hrvatskoj
       Hrvatski mediji izrazili su 3. maja petominutnim prekidom rada protest zbog ugrožavanja dostojanstva novinara i slobode medija, nastavljajući prošlogodišnju akciju Sindikata novinara Hrvatske pod nazivom "Pet minuta gromoglasne tišine". Tom akcijom hrvatski novinari upozorili su vlast i poslodavce, ali i javnost, na svoj težak položaj i neprihvatljive pritiske raznih centara moći na medije. Sindikat je ocenio da ti pritisci nisu oslabili ni posle smenjivanja vlasti Hrvatske demokratske zajednice, a posebno nezadovoljstvo izraženo je socijalnim položajem novinara.
      
       I Mađari
       Portparol Mađarskog radija Laslo Krašo najavio je da će 180 saradnika tog državnog radija biti otpušteno do kraja godine. Mađarski državni radio trenutno ima oko 1 500 stalno zaposlenih i više od 1 000 saradnika po ugovoru. Početkom aprila u mađarskoj državnoj televiziji otpušten je 141 radnik, od kojih i 18 rukovodilaca te kuće.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu