NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Magnetizam drugačijeg

Pod geslom "Suprotnosti se privlače", biće predstavljena različita stremljenja i žanrovska opredeljenja

      Proteklih godina, jedna od bitnih osobina ovog festivala bilo je učešće domaćih muzičara, kaže Bojan Đorđević, dugogodišnji organizator ove manifestacije, uz ocenu da je "Ring ring" mnoge ohrabrio da se pokažu svetu i prezentuju domaći etno, ali i da pruže priliku mnogima za eksperimente i alternativni pristup muzici.
       Ove godine festival se vraća u prostorije kulturnog centra "Rex", gde je i počeo i odakle je, sticajem nesrećnih, prvenstveno političkih okolnosti, pre nekoliko sezona prešao u Dom omladine. Zbog brojnih solo izdanja "drugačije" muzike, uglavnom domaćih sastava motivisanih različitim nasleđima naših prostora, muzička produkcija Radija B92 neće izdavati posebnu kompilaciju sa prošlogodišnjeg "Ring ringa", što je do sada bilo uobičajeno.
       Prvi put, novinari stranih medija najavili su dolazak u većem broju i Beograd će povodom festivala ugostiti izveštače iz Italije, Češke, Japana, Austrije, Republike Srpske, uz kolege sa Si-Bi-Esa.
       Od 11.do 14. maja u Novom Sadu organizuje se "Interzone" festival, slične orijentacije kao i beogradski. Ove dve manifestacije uvek blisko sarađuju. Razlika je u tome što se novosadska manifestacija dešava "kao olimpijada", svake četvrte godine. Uz nekoliko izuzetaka, izvođači su gotovo isti, a organizatori "Ring ringa" prirediće koncerte svojih gostiju i u drugim zainteresovanim sredinama, Kragujevcu, na primer, sa željom da što više ljudi vidi goste iz sveta, kao i da oni sami budu u kontaktu sa što više domaće publike.
       Neki od izvođača biće Kiss Erzsi Kiss Zene iz Mađarske, Iva Bitova iz Češke, Kaffe Matthenjs iz Velike Britanije, domaći Horkeškart, Blank disc, te vrlo popularan sastav Ognjen i prijatelji, kao i, uz ostale, ništa manje značajne izvođače, rumunski Taraf de Haidouks, jedan od najpopularnijih svetskih sastava koji izvode cigansku muziku, a koji će u Beograd doći posle budimpeštanskog koncerta sa Orkestrom Bobana Markovića i nastupa na Kanskom festivalu.
      
       D. JELISAVČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu