NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Zarez" u "Reči"

      Novi broj beogradskog časopisa Reč uredila je i ispunila prilozima svojih saradnika redakcija Zareza, hrvatskih novina za kulturna i društvena zbivanja koje od početka 1999. godine izlaze u Zagrebu. U propratnoj napomeni kaže se da je to "dio projekta suradnje koji je na inicijativu uredništva ovih publikacija dogovoren krajem prošle godine, a djelomično realiziran već u siječnju 2001. godine kada je redakcija Reči priredila dvadesetak novinskih stranica Zareza".
       Sam projekt je, dodaje se, "potaknut ponajprije željom da se razmjene neke ideje i stavovi, okuša recepcijska narav drugog konteksta i preispitaju mogući ideološko-društveni talozi nastali proteklih desetak godina".
       Hrvatska kulturna i društvena scena predstavlja se ovdašnjem čitaocu kroz nekoliko tematizovanih poglavlja čiji su naslovi: Identiteti i mitologije, Kulturna politika, Psihotrauma i rat, Čitanje kulture, Književna povijest i teorija, Film, Glazba, Književnost. Među autorima tekstova (i intervjuisanim stvaraocima) nalaze se Žarko Puhovski, Aleš Debeljak, Slobodan Šnajder, Dunja Rihtman-Auguštin, Andrea Zlatar, Vjeran Zupa, Srđan Vrcan, Vladimir Biti, Jurica Pavičić i još desetak imena koja su obeležila devedesete. NJihovi prilozi obuhvataju oko 350 stranica ovog broja Reči čije su objavljivanje pomogli Fond za otvoreno društvo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.
      
       S. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu