NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Opera Balcanica

Na ovogodišnjem festivalu radio ostvarenja Prix Italia, beogradski reditelj Arsenije Jovanović predstavlja Australiju sa delom u kojem je pokušao da nasluti nešto od poruka svojih balkanskih predaka

      Arsa Jovanović, reditelj iz Beograda koji je poslednjih godina radio širom sveta, doživeo je ovih dana svojevrsno priznanje. Na festivalu radio ostvarenja Prix Italia koji se održava u septembru ove godine u Bolonji, predstavljaće Australiju. Jovanović je do sada, ostvarenjima Radio Beograda, dva puta osvojio Prix Italia - za emisije "Resavska pećina" i "Krajputaši".
       Trenutno, Arsa Jovanović radi u Beču, u studiju Prvog programa austrijskog radija ORF završava emisiju "Strah ptica" koja će biti premijerno emitovana 20. maja na ovom programu. Na pitanje otkud to da predstavlja Australiju na najprestižnijem svetskom festivalu radiofonskih ostvarenja, Jovanović za NIN kaže:
       "Pre nešto više od godinu dana, u studiju ABC u Sidneju, za prestižnu redakciju The Listening Room, snimio sam emisiju 'Opera Balcanica' koja je od strane ABC predložena u kategoriji muzike u mediju, radiju, za ovogodišnji Prix Italia. Moja saradnja sa ABC inače, traje poslednjih petnaestak godina koliko oni povremeno emituju moja dela. Treba znati da je The Listening Room do sada nekoliko puta dobijao Prix Italia za dela iz svog programa. Meni je cela ova kombinacija povodom moje 'Opera Balcanica' tim zanimljivija jer predstavljam Australiju, živim u Beogradu, povremeno u Rovinju i Kjođi, a jedan od članova žirija je iz Hrvatske."
       Kako je nastala "Opera Balcanica", pitamo Jovanovića.
       "Sve je počelo od jednog izbora najarhaičnijih napeva, pesama i ritmova iz balkanskih zemalja, koje sam godinama skupljao. Dok se naša zemlja raspadala, prividno raspadala, rasparčavala administrativno, raspadala u glavama ludaka i obezglavljenog sveta koji su ti ludaci uspeli da opčine, - ja još uvek ne verujem da je to nepovratno apsolutno raspadanje njene duhovne celine, ne verujem da je to smrt iza koje ne sledi drugi život. U to verujući, sastavljao sam razbacane akustične komadiće s ugrađenim hiljadugodišnjim kodovima starih naroda i plemena, pokušavao da naslutim nešto od poruka mojih balkanskih predaka, da uspostavim celinu bez unutrašnjih granica. Eto, to je 'Opera Balcanica'.
       Inače, tokom maja Radio-Beograd će emitovati 'Operu Balcanica' i druga radio ostvarenja Arse Jovanovića. Na pitanje da li ja tačno da će se vratiti pozorištu režirajući komad Dušana Ristića "Večeras emitujemo", na sceni beogradskog Ateljea 212, Arsa Jovanović nije odgovorio ni "da" ni "ne".
      
       R. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu