NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nije tačno

("Tuberkuloza kao sudbina", NIN br. 2626)

      U prethodnoj deceniji, koju su pratili politički potresi, zabeleženo je stagniranje broja obolelih, sa stopom od oko 35 na 100 000 stanovnika. S ovim nivoom obolevanja od tuberkuloze, naravno, nismo zadovoljni i nastojimo da ga svedemo na nivo zapadnoevropskih zemalja. Ali nije tačno, kako vi kažete da se "nalazimo na samom evropskom dnu kada je reč o TBC-u".
       Problem tuberkuloze u našoj zemlji daleko je manji nego u svim ostalim istočnoevropskim zemljama, gde je obolevanje dva do četiri puta češće. U poređenju sa nekim zemljama Zapadne Evrope, naše stope obolevanja su veće za dva do tri puta. Ali upoređivanje stanja u našoj zemlji sa stanjem u Bangladešu, Vijetnamu i Africi, gde su stope obolevanja deset puta veće nego kod nas, neodgovorno je. Pa i najrazvijenije zemlje Evrope i Amerike neće još dugo iskoreniti tuberkulozu, razume se ni mi.
       Vaš stav da su "dispanzeri za plućne bolesti i TBC devastirani" nije tačan. Dispanzeri dele sudbinu ostalih institucija zdravstva. Lečenje TBC u principu, ako se pravilno sprovodi (i primenom DOTS-a) u poređenju sa lečenjem drugih bolesti, nije skupo, posebno što naša zemlja od pet antituberkulotika proizvodi četiri, a za tekuću i delom za narednu godinu dobili smo dovoljne količine pirazinamida koji će i vaš regionalni dispanzer dobiti i distribuirati potrebnu količinu u vašoj ustanovi. I najvažnije. Lečenje od tuberkuloze je besplatno.
       Vi se rukovodite standardima i normativima iz 1986. godine koji su prilično prevaziđeni, a niste u toku sa Programom zaštite stanovništva od tuberkuloze (Nacionalni program za tuberkulozu - u daljem tekstu NPT) iz 1998, koji je izradio radni tim Ekspertske podgrupe za tuberkulozu Ekspertske grupe za zarazne bolesti pri Saveznom ministarstvu za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, a prihvatila ga je i Svetska zdravstvena organizacija. Ovaj NPT je nedavno dostavljen svim regionalnim dispanzerima u zemlji koji bi trebalo da ga proslede svim manjim dispanzerima.
       Samo u poslednje dve godine, standardi i normativi, pa i deo NPT, publikovani su u dve velike monografije koje su dostupne svim lekarima, sa detaljnim uputstvima za lečenje tuberkuloze, uključujući i primenu DOTS-a. Inače, ovaj kontrolisani način lečenja primenjivan je kod nas i pre 30 godina, samo sa nešto dužim trajanjem. Istina je da se oblici vanplućne tuberkuloze (oko 10 odsto ukupno obolelih), nažalost, ne prijavljuju, kako je to zakonom predviđeno, niti pak leče kontrolisano.
       Svetska inicijativa "STOP TBC" koja podrazumeva široko učešće kako vladinih tako i nevladnih organizacija u borbi protiv ove zarazne bolesti, apsolutno je aktuelna i za našu zemlju.
      
       Prof. dr DUŠAN POPOVAC,
      
       nacionalni koordinator za TBC


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu