NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Smena
       Ujedinjeni građanski sindikat "Nezavisnost" u Ćupriji pokrenuo je peticiju za povratak na funkciju diretora i glavnog i odgovornog urednika RTV Ćuprija Vesne Stojković, koja je sa tog položaja smenjena 28. maja.
       U saopštenju, sindikat navodi da je Vesna Stojković smenjena zbog objektivnog informisanja, jer "nije davala dovoljnu podršku aktuelnoj vlasti", te kao "član Demokratske stranke nije favorizovala njen rad".
       "Nezavisnost" ističe da je RTV Ćuprija javni servis koji se finansira iz budžeta sredstvima građana, te da njima treba i da odgovara, "a ne lokalnoj političkoj vlasti".
       U saopštenju se navodi da je Vesna Stojković "istaknuti novinar", član NUNS-a i DS, kao i "jedan od istaknutih boraca za demokratski pluralizam na tim prostorima".
      
       Nacrt zakona o radio-difuziji
       Predstavnici Saveznog ministarstva za telekomunikacije, Vlade Srbije, kao i evropski i domaći stručnjaci, razmotrili su, u Beogradu, nacrt zakona o radido-difuziji kojim je predviđeno osnivanje radio-difuznog saveta Srbije i uspostavljanje javnog radio-difuznog servisa umesto državne televizije.
       U saopštenju Saveznog ministarstva za telekomunikacije navodi se da su u stručnoj raspravi o nacrtu zakona o radio-difuziji učestvovali, pored saveznog ministra za telekomunikacije Borisa Tadića i potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać, srpski ministar za saobraćaj i telekomunikacije Marija Rašeta-Vukosavljević, predstavnici Saveta Evrope, OEBS-a, Evropske agencije za rekonstrukciju i domaći stručnjaci u oblasti telekomunikacija.
       Nacrtom zakona o radio-difuziji predviđeno je osnivanje regulatornog tela - radio-difuznog saveta Srbije, čiji će osnovni princip rada biti autonomnost u odnosu na političke i ekonomske interesne sfere.
       Zakonom će biti propisani uslovi za izdavanje koncesija za emitovanje programa elektronskih medija.
      
       SOKOJ protiv Radija "Herc"
       Savez organizacija kompozitora Jugoslavije (SOKOJ) demantovao je da je privatni Radio "Herc" iz Vladičinog Hana kažnjen sa 230 000 dinara zbog neovlašćenog emitovanja pesama folk pevačice Zorice Brunclik, na osnovu spora koji je ta organizacija pokrenula protiv ove stanice.
       SOKOJ je naveo u saopštenju da je spor protiv Radio "Herca" pokrenuo zbot toga što ova stanica nije poštovala Ugovor o emitovanju muzičkih dela sa repertoara te organizacije, u periodu od 1. marta 1996. do 31. marta 1997. godine.
       U saopštenju, SOKOJ je naglasio da se ne bavi zaštitom prava izvođača-interpretatora, već zaštitom prava autora - kompozitora, aranžera, tekstopisaca, izdavača i drugih nosilaca autorskih prava.
       Vlasnik Radija "Herc" Predrag Iskrenović izjavio je 21. maja Agenciji Beta da "nikada nije emitovao pesme pod zaštitnim znakom SOKOJ-a" i da je kažnjen sa 230 000 dinara zbog navodnog neovlašćenog emitovanja pesama Zorice Brunclik.
       Takođe, smatra da su suđenje i presuda Privrednog suda u Leskovcu bili motivisani političkim razlozima lokalne vlasti socijalista.
       Odluku leskovačkog Privrednog suda potvrdio je i Viši privredni sud u Beogradu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu