NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Muke s Crnogorcima

Pratimo sve političare, Koštunicu, Žižića, Đinđića, pratili bismo i Đukanovića, kada bi nam dozvolili

      Televizija YU Info širi polje gledanosti i očekuje se da će do septembra pokriti celu Srbiju (trenutno se ne vide u Bujanovcu i delu istočne Srbije od Negotina do Kladova).
       Stanicu koja je počela da radi prošle godine, uoči kongresa SPS-a, osnovala je savezna vlada, na brzinu, ne bi li se govor Slobodana Miloševića čuo i video i u Crnoj Gori. Mada je tadašnji predsednik savezne vlade Momir Bulatović objašnjavao da nije reč ni o kakvoj propagandnoj televiziji, nego o stvaranju "integralnog komunikacionog prostora od Subotice do Budve", YU Info bila je stanica u rukama vladajućih partija.
       Na iznenađenje mnogih, 5. oktobra, ta je televizija najprofesionalnije prenosila događaje. Usledile su ubrzo i druge promene, koncepcijske i kadrovske, a YU Info trenutno ravnopravno konkuriše drugim stanicama.
       "Zatekli smo dug od 2,5 miliona maraka. Nije plaćena oprema, nije plaćena carina, pravljeni su računi po restoranima, pronašli smo čak i račun za finansiranje knjiga Mire Marković", kaže direktor Zoran Predić. "Tuže nas za neke troškove iz 1999. godine, a kada ih pitamo što to niste ranije prijavili, kažu nam 'Nismo smeli'. Sada mi treba da vraćamo ono što su drugi jeli i pili."
       YU Info i dalje koristi vojne frekvencije i vojne objekte u Crnoj Gori. Iako bi, prema rečima direktora Predića, želeli da reše taj problem, bili bi to veliki troškovi, a "zbog nestabilne situacije u susednoj republici postoji i mogućnost da bi neodgovorni pojedinci možda rušili repetitore ili gasili signal". Vojska je prilikom osnivanja stanice pružila nesebičnu pomoć, dala frekvencije, objekte, kasarne, helikoptere. "Naši osnivači, rukovodstvo JUL-a, zloupotrebili su vojsku, a naređenja su dolazila sa najvišeg vrha. I dalje imamo dobru saradnju sa vojskom, ne plaćamo im ništa, ali nismo vojna televizija i voleli bismo da ne moramo da koristimo njihove usluge."
       Crnogorsko rukovodstvo ovu televiziju još jednako smatra toliko nepoželjnom, da se gotovo ne odazivaju na pozive za gostovanja, niti daju izjave. Kada je, pred poslednje izbore, gostovao ministar informisanja Božidar Jaredić, dogovoreno je da se ovaj problem reši i obećano da će se i "druga strana" otvoriti za saradnju. Međutim, prenos govora Matije Bećkovića shvaćen je u vladajućim krugovima kao gruba provokacija i od dogovora nije bilo ništa. Istina, bes je malo splasnuo pred predstojeću turističku sezonu. "Kada muka pritegne, onda ništa više nije tabu. Sada nam je gostovao ministar turizma, ali inače nam je nemoguće da do bilo koga dođemo. Nudili smo im čak i besplatni prostor, samo da bismo napravili balans i da nam se ne bi zameralo da forsiramo samo jednu stranu, ali nisu hteli. Pratimo sve političare, Koštunicu, Žižića, Đinđića, pratili bismo i Đukanovića, kada bi nam dozvolili."
       Kakav će status YU Info imati posle donošenja novih zakona, još se ne zna. Kako je osnivač savezna vlada budućnost stanice zavisiće od budućnosti savezne države. Rukovodstvo televizije nada se da će YU Info postati javni servis sa uloženim stranim kapitalom. "Da nije dugova mogli bismo lepo da živimo i da se sami finansiramo. Budžet nam, ionako, pokriva samo deo za plate", kaže Predić. "A program smo dosta oživeli i komercijalizovali i radimo profesionalno. Jesmo državna stanica, ali niko iz vlade do sada nije izražavao želje, niti uticao na program. Srećom."
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu