NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mnogo zelenila i poneka rupa

Škotska narodna igra, s kraja petnaestog veka, i danas ima puno ljubitelja. Uz polo, kriket i tenis, golf je oduvek bio omiljen sport visokog staleža, plemstva i političara

      Osnovni rekviziti za ovu igru su štapovi i loptica. Prostrani travnati tereni zahtevaju svakodnevno održavanje, čine ovaj sport skupim i prestižnim, ali to je i sport koji igračima omogućuje da više vremena provode napolju, u prelepom ambijentu gde će, uz lagane šetnje, steći i dobru kondiciju.
       Prvi štapovi za golf, kao i loptice, pravljeni su od drveta. Kasniji primerci štapova na povijenom delu kojim se udara loptica oblagani su kožom i drugim materijalima, a 1826. Robert Forgan izrađuje štapove od drveta američkog oraha. Sredinom osamnaestog veka drvena drška zamenjuje se metalnom ("Tejlor" je ime prve radionice koja je izrađivala štapove od drveta u kombinaciji sa metalom). Posle Drugog svetskog rata, štapovi i loptice impregniraju se sintetičkim materijalima, a od 1973. godine drške za štapove prave se od grafita. Apsolutni hit danas su štapovi koji se prave sa drškama od grafita i "glavom" (deo kojim se udara loptica) sačinjenom od drveta i titanijuma.
       Prvi golf-klub oformljen je još 1744. godine, kada je Dankan Fores ustanovio i pravila ove igre. Cilj igre je da se sa što manje udaraca loptica ubaci u rupu. Lopta se udara golf-štapom sa specijalno pripremljenog mesta - teening ground (početno mesto za rupu definisano sa dva markera), preko neravnog terena, do sledeće uređene zone sa rupom - pooting green (zona specijalno pripremljena za stavljanje rupe prečnika četiri i po inča). Round of golf se igra sa 18 takvih rupa. Za svaku rupu određen je broj pokušaja i na osnovu toga vrši se i bodovanje svake rupe pojedinačno, a konačan zbir bodova određuje pobednika. Sve pojedinosti o pravilima i bodovanju naći ćete na adresama http://www.golfeurope.com/almanac/golf_rules.html i http://www.cancungolfclub.com/scorecard.
       Golf je veoma popularna igra na svim kontinentima i tokom godine igra se puno turnira. Krajem maja igra se Master turnir koji određuje ukupnog pobednika za tu godinu. Najstariji i najprestižniji golf turnir je Senior PGA, a najveći broj pobeda na svim turnirima, ukupno osamnaest (US Open, British Open, PGA šampionat i Masters) osvojio je Xek Niklaus. Putem adrese Profesionalne golf asocijacije (http://www.pga.com) pratićete sve aktuelne događaje vezane za golf. Prvo mesto na 62. profesionalnom PGA turniru, podelili su Dik Mek Klim i Xeri Taker. Na ovogodišnjem, nedavno završenom 65. Master turniru pobedio je dvadesetpetogodišnji tamnoputi Tajger Vuds, nadigravši velike rivale Davida Duvala i Fila Mikelsona. Oficijelni sajt Tajgera Vudsa je http://www.tigerwoods.com, a kompletnu listu najboljih golf igrača današnjice (Nik Faldo, Devis Lav III, Stjuart Cink, Karlos Franko, Fil Mikelson, Xon Hjuston, Bil Glason...), njihove biografije, pobede i ostale zanimljivosti naći ćete na adresi http://sports.excite.com/pga.
       Tereni za golf su i velika turistička atrakcija. Najveći broj terena i golf-klubova nalazi se u Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji, ali ih ima i skoro u svim zemljama sveta. Nažalost, Jugoslavija je jedna od retkih zemalja koja nema terene za golf. Kompletan spisak evropskih golf klubova naći ćete na sajtu http://www.golfeurope.com/clubs. Ukoliko vam je lakše, pretragu možete vršiti i po regionima, na http://www.golfersguide.com. Na Tajlandu ih ima više, a jedan od njih predstavljen je na adresi http://www.golfinthailnd.com. Golf-klubovi Irske predstavljeni su na http://www.golfingireland.com, Meksika na http://www.cancungolfclub.com/welcome.htm, a kompletan spisak po regionima nalazi se na http://yahoo.com/Recreation/Sports/Golf/By_Region/Countries.
       On lain golf-magazin (http://www.online.com) pružiće vam sve potrebne informacije, od najnovijih vesti, saveta, video-snimaka časova i turnira, do idealnih destinacija za ovaj sport. Ako želite da naučite ovaj sport od najprestižnijih učitelja, listu od sto najboljih naći ćete na lokaciji http://www.golfonline.com/instruction. Na ovom sajtu možete dobiti i listu instruktora u zavisnosti od toga koliko ste spremni da platite čas, a cene se kreću od 50, 100, 150 i više dolara.
       Mnoštvo kvalitetnih linkova na sajtove posvećene golfu naći ćete na adresi http://www.worldgolf.com, a oficijelni sajt svetskog golf šampionata krije se iza adrese http://www.worldgolfchampionships.com. Kompletnu opremu, torbe, štapove, loptice, majice, kačkete potražite na sajtu http://www.cristianitee.com.
       Golf-asocijacija za žene formirana je krajem devetnaestog veka, a sve o ženskoj profesionalanoj golf asocijaciji (LPGA) pročitajte na adresi http://www.lpga.com. Veliki je i broj mladih zaljubljenika u ovu igru. Takmičenja i listu najboljih juniora pogledajte na http://www.wgs.com.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu