NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Koštunica na Internetu

Državnik godine

      Odluci Instituta "Istok zapad" da našeg predsednika proglasi za državnika godine prethodilo je i glasanje na Internetu. Kako poznati Internet pretraživači - Google, DŽahoo, Excite, Alta Vista, Krstarica i Ldžcos, odgovaraju na upit o predsedniku Koštunici?
      
       - Najveća je ponuda pretraživača Google - 117 000 sajtova na kojima se pominje naš predsednik. Najviše strana posvećeno je demokratskim promenama u Jugoslaviji, stanju na Kosovu, očekivanjima Evropske unije kao i nedavnim razgovorima u Americi. DŽahoo o Koštunici nudi 54 800 veb strana. Na šest ponuđenih veb sajtova mogu se pročitati govori dr Koštunice sa mitinga opozicije u Beogradu 14. aprila i 27. maja 2000. godine, kao i intervjui beogradskim listovima, Si-Bi-Si vesti pod naslovom "Ko je Vojislav Koštunica?", spisak od dvadesetak tekstova drugih medija i agencija poput Asošijeted presa, Rojtersa i ostalih.
       Excite nudi 665 veb sajtova i 17 vesti. Na samom početku pretrage date su vesti sa sajta http://www.independent.co.uk i real-audio intervju sa Vojislavom Koštunicom iz 1996. godine sa beocitdž.com. Na 87 veb sajtova pominju se američki predsednik Buš i Koštunica. Pretraživač Alta Vista ponudio je 91 272 rezultata. Od toga 1 525 sajtova je na nemačkom jeziku, na francuskom 1 165, španskom - 1 026, holandskom - 372, italijanskom 147, norveškom 107, portugalskom 98, švedskom 81, češkom 46, danskom 38, finskom 21, ruskom 16, rumunskom 12, na estonskom i grčkom - po osam, šest na poljskom, dva na islandskom i jedan na koreanskom jeziku.
       Domaći pretraživač Krstarica, zabeležio je preko 1 000 veb strana i preko 1 000 veb sajtova na kojima je pisano o Vojislavu Koštunici. Pretraživač Ldžcos pronašao je 66 568 veb sajtova iz svog kataloga. Ldžcos daje i listu najposećenijih sajtova. Sajt cnn.com je na prvom mestu. U pitanju su tekstovi iz njihove arhive o događajima od 5. oktobra 2000, zatim atlas.bon.net (na kojem je i tekst iz arhive NIN-a), sajt NATO-a (http://www.nato.int) i Boston Glob Online http://www.boston.com/globe.
       Na prezentaciji "NJujork tajmsa" pronađeno je 255 dokumenata o Vojislavu Koštunici iz njihove arhive od 1996. godine do danas. Naša preporuka:
       - biografiju predsednika potražite na sajtu Savezne Republike Jugoslavije u odeljku predsednik SRJ (http://www.gov.yu/yu/institucije),
       - biografija i govor sa konvencije Demokratske opozicije održane 1. septembra 2000. godine sa sajta DOS-a (http://www.dos.org.yu/ljudi/kostunica.html) i Demokratske stranke Srbije http://www.dss.org.yu
       - sajt Instituta "Istok Zapad" http://www.ienjs.org i Cato Instituta http://www.cato.org (video-zapis govora, pitanja i odgovori), kao i http://dailynews.yahoo.com
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu