NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Patnja i lepota

U Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu od 10. maja do 1. juna trajala je izložba fotografija Tomislava Peterneka

      "Dragi Tomislav, čestitke za tvoj nastup u Parizu. Snažne slike i svedočanstvo o ljudskoj tragediji i radosti."
       Ovu pohvalu je upisao Rene Buri, ikona svetske fotografije, pošto je pogledao izložbu Tomislava Peterneka koja je trajala od 10. maja do 1. juna u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu. I bio je tek jedan od kolega svetskog renomea, pored Sebastijana Salgada i DŽozefa Kudelke, članova grupe Magnum, koji su došli da čestitaju na delu ovog majstora fotografije.
       Po povratku u Beograd, dugogodišnji fotoreporter NIN-a Tomislav Peternek ne krije zadovoljstvo:
       - Želeo sam da se u taj naš Kulturni centar vrate Francuzi. I kada je Figaro na trećini strane objavio tekst o izložbi, počeli su da dolaze Parižani sa novinama u ruci da vide to o čemu je pisano. Uz izložbu je prikazivan i kratki film "Na kraju milenijuma", u produkciji "Biki filma", koji je dobio Gran pri na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, a koji je sastavljen od mojih ratnih fotografija sa prostora bivše Jugoslavije nastalih u poslednjoj deceniji. Posetioci su posle tog filma izlazili sa suzama u očima i upisivali svoje emotivne pohvale. Prosto su saosećali sa nama.
       - Celog života sam se ugledao na te magnumovce i hteo sam da svoje fotografije pokažem u Parizu koji je Meka fotografije. Sada mogu da budem miran. Imam nekoliko lepih ponuda da ova izložba ide dalje, pre svega na Mesec fotografije u Perpinjon (Francuska) gde ću prikazati projekciju od 200 slajdova koji će svedočiti o raspadu Jugoslavije, zatim u Kanadu i dalje.
       Tomislav Peternek je imao brojne ponude da na licu mesta proda neke od fotografija i po završetku izložbe neki uporni posetioci su došli i otkupili one na koje su se nameračili.
       Treba reći da je ovu izložbu pratio veoma decentno dizajniran katalog Zorana Mihajlovića.
       I za kraj, među stotinu veoma zanimljivih poruka koje su ostale upisane u knjigu utisaka u Kulturnom centru, slikovita je ona koja ukratko izražava raspoloženje većine: "Najčešće je to surovo, ali istinito. Patnja, ali ipak, lepota." Lako je složiti se sa ovom ocenom i bilo bi dobro da Ministarstvo za kulturu Srbije, ali i Savezno ministarstvo inostranih poslova, omoguće put ovoj izložbi najpre u susedne zemlje, a potom - i dalje.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu