NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prirodan partner DOS-a

Dragan Šoć, predsednik NS

      Predsednik Narodne stranke Dragan Šoć izražava zadovoljstvo nedavnim razgovorima DOS-a i projugoslovenske koalicije o preuređenju treće Jugoslavije, ali napominje da su ti razgovori relativizovani sporom između DOS-a i SNP-a oko saveznog zakona. "Razgovori u Miločeru su bili veoma plodni i obećavajući, jer su delegacije DOS-a i Koalicije za Jugoslaviju pošle od političke realnosti, teškog nasleđa bivšeg režima ka novoj koncepciji rešavanja odnosa Srbije i Crne Gore. Ti odnosi predviđaju jednu saveznu državu sa minimalnim brojem funkcija, koja bi državnom ustrojstvu mogla da se definiše kao labava federacija. Naravno da su ti razgovori sada pod senkom nasuglasica oko zakona o saradnji sa Tribunalom u Hagu, jer smo sasvim svesni da bi te nesuglasice mogle dovesti do krize vlade pa i države. Ja se, međutim, nadam da će DOS i SNP izbeći tu opasnost i postići kompromis o tom zakonu."
       Vaša stranka se ne slaže sa odbijanjem SNP-a da glasa za pomenuti zakon, zbog čega su neki političari već videli krizu ne samo jugoslovenske vlade već i jugoslovenske koalicije u Crnoj Gori.
       - Stavovi NS i SNP-a su veoma dobro poznati. Naša stranka je od svog nastanka vodila demokratsku, nacionalno odgovornu politiku koja je bila izrazito antimiloševićevski obojena, zbog čega mi nemamo nikakvih frustracija ili otpora prema tom zakonu. Mi nijednog trenutka nemamo dilemu kada kažemo da je opstanak zajedničke države iznad svih stranačkih interesa ili stavova, a podsetiću vas da smo zbog tog cilja i prešli preko svih razlika i formirali Koaliciju za Jugoslaviju. Jasno je da bi dovođenje zajedničke države u krizu obesmislilo i koaliciju za očuvanje te države, ali verujem da će obe strane postići kompromis.
       Kako biste odgovorili na eventualnu ponudu DOS-a da uđete u saveznu vladu jer u vama prepoznaju političkog saveznika od sadašnjeg koalicionog partnera?
       - Narodna stranka jeste prirodan politički partner DOS-a ili bar jednog dela te koalicije, koji je nama programski najbliži. Mi, međutim, nismo učestvovali na saveznim izborima i smatram da nemamo legitimitet za ulazak u vladu, ali podržavamo sve napore vlade koji su usmereni ka reintegraciji zemlje u međunarodne institucije, ekonomskim i političkim reformama. Za nas, dakle, nije aktuelno pitanje prisustva u saveznim kabinetima, jer ono nije utemeljeno na pokazanoj izbornoj volji, ali verujem da u DOS-u znaju u kojoj meri im je bliska Narodna stranka i naši birači.
       Koliko će građani Srbije i Crne Gore čekati na rasplet državne krize, koja već dugo traje, a sada imamo najave da će ta agonija trajati barem godinu dana?
       - Ne verujem da će se čekati godina. Gospodin Đukanović će se vrlo brzo naći pod pritiskom međunarodne zajednice, koja želi da na Balkanu konačno zavlada stabilnost, ali treba očekivati i brojne ekonomske, socijalne probleme koje će primorati vlast da vuče mnogo brže poteze. Čim se pitanje saradnje sa Hagom skine sa dnevnog reda, mislim da će Đukanović morati da se opredeli između insistiranja na referendumu o nezavisnoj državi ili razgovora o preuređenju odnosa u federaciji. Ako bude postignut dogovor o Hagu, ubeđen sam da će vrlo brzo u DPS-u početi razmišljaju kuda vodi dosadašnja strategija, a iz Podgorice će početi da stižu znatno pomirljiviji signali prema Beogradu.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu