NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Izložbe i povraćaj

Neveni Teokarević

      U dva dana "praznine", između dve, ranije zakazane izložbe, uprava Etnografskog muzeja omogućila je akademskom slikaru Neveni Teokarević da priredi izložbu pejzaža pod nazivom "Predeli moje zemlje".
       "Iako predele slikam od 1953, sada ih prvi put izlažem. Razlog je ekonomske prirode, jer, s obzirom da su pejzaži oduvek dobro prolazili na 'tržištu slika', ranije sam slikala, uglavnom, zbog prodaje", za NIN kaže gospođa Teokarević.
       Nevena Teokarević, kao direktan potomak jedne od najbogatijih predratnih porodica u Srbiji, nikada nije verovala da će svoju strast prema umetnosti morati da podredi potrebama egzistencije. Međutim, sudbina Teokarevića, umnogome je odredila Nevenin život, te ona, osim novih predstavljanja domaćim poklonicima likovne umetnosti, u skorije vreme očekuje i zadovoljenje nepravde učinjene njenoj porodici.
       "Teokarevići su pioniri tekstilne industruje u Srbiji i osnivači Paraćina. Po završetku Drugog svetskog rata, deset kuća i dve fabrike su im konfiskovane, a moj otac i stričevi, u montiranom procesu, proglašeni saradnicima okupatora i osuđeni na smrt. Nadam se da će istina uskoro sprati ljagu sa njihovog imena", završava naša slikarka.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu