NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stamenkoviću Sterijina nagrada za teatrologiju

      Sterijina nagrada časopisa "Scena" za teatrologiju dodeljena je Vladimiru Stamenkoviću za knjigu "Kraj utopije i pozorište" (izdavači: Otkrovenje, Beograd - Sterijino pozorje, Novi Sad, 2000). Dugogodišnji pozorišni kritičar NIN-a, Stamenković je u knjizi sabrao deo svojih tekstova objavljenih u ovom listu. U obrazloženju žirija (Feliks Pašić - predsednik, Darinka Nikolić i Svetislav Jovanov) stoji:
       "Probrani osvrti na predstave nastale po delima savremenih srpskih autora, u strogoj tematskoj sistematizaciji, sem što su pronicljiva, precizna tumačenja dramskih dela i njihove scenske interpretacije, sadrže i dragocenu analizu istorijskog, političkog, socijalnog, duhovnog konteksta u kome su nastajali i, što je važnije, analizu njihovog mesta i uloge u tom kontekstu.
       Za Stamenkovića je pozorište uvek otvoreno ono šekspirovsko ogledalo u kome se prepoznaju vreme i ljudske sudbine u njemu, u ovom slučaju ogledalo sveopšte pometnje, 'nereda u državi, haosa u dušama', u društvu koliko dramatizovanom, toliko razorenom. Time što pozorište vidi kao aktivnog učesnika u društvu, Stamenković očekuje da ono aktivno oblikuje i društvenu svest, pa u saglasju sa svojim uverenjem o kritici kao radu s višim ciljevima, umetničku funkciju pozorišta i posebno pisaca u njemu ne odvaja od njihove društvene i istorijske zadaće.
       Stamenkovićevi tekstovi, iako pisani za novine, po tome nadilaze okvire efemernih komentara i čine, po svom dubokom intelektualnom angažmanu, značajne priloge istoriji našeg teatra, jednako kao što pomažu razumevanju epohe na kraju svih utopija."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu