NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Orkestar protiv soliste

"Ljudima je smetao, pre svega, jedan solistički nastup gospodina Ivanovića u rešavanju nekih vitalnih problema"

      U trenutku kada je general-potpukovnik Torsten Skijaker, glavnokomandujući Kfora, objasnio da postoji plan podizanja nekih zidova u Kosovskoj Mitrovici a "u cilju ulepšavanja okoline i kontrolisanja prelaska ljudi", garantujući da neće graditi Berlinski zid na Ibru - smenjen je Oliver Ivanović, dosadašnji predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, i po mišljenju mnogih, jedini pravi vođa među preostalim Srbima u Kosovskoj Mitrovici. Smenu je inicirao Milan Ivanović i republički poslanici Demokratske stranke Srbije - dr Marko Jakšić i Dragiša Đoković, dok su se Dragiša Krstanović, Dragiša Milović i Nebojša Aleksić, takođe članovi SNV-a severnog Kosova, solidarisali sa Oliverom Ivanovićem i podneli ostavke. Za novog predsednika IO i regionalnog odbora SNV-a severnog Kosova imenovan je dr Vuko Antonijević, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu zdravlja, član Glavnog odbora DSS-a i narodni poslanik, koji kao motiv prihvatanja imenovanja navodi, pre svega, volju drugih članova SNV-a.
       "Prihvatio sam jer je tako izglasano i da to ne bi neko drugi obavljao", kaže Antonijević, specijalista opšte medicine, koji se supspecijalizovao kao klinički transfuziolog, dodajući: "Izbori treba da se održe najkasnije do Vidovdana. Uskoro će biti sednica ili sastanak na kome treba da se izaberu po tri čoveka iz opštinskih odbora u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici. Kada se formira komisija koje će pripremiti skupštinu, ja ću moći da podnesem ostavke na obe funkcije."
      
       Soliranje
       Razloge koji su doveli do smene Olivera Ivanovića najbolje je definisao dr Marko Jakšić, načelnik ortopedije u kosovskomitrovačkoj bolnici, rekavši: "LJudima je smetao, pre svega, jedan solistički nastup gospodina Ivanovića u rešavanju nekih vitalnih problema". Ivanović je u takvu možda i preterano "lidersku poziciju" došao tako što je "preuzeo više nego što mu je trebalo".
       "Jednostavno, nametnuo se kao čovek koji će da rešava pitanja i najveći deo pregovora vodio je sam", kaže Jakšić, dodajući da je smena Ivanovića rezultat "jedne političke opcije koja je izuzetno fleksibilna u odnosu sa strancima, pre svega, predstavnicima Unmika, naročito po pitanju oružja, Bošnjačke mahale, carina...", kaže Jakšić koji svom, možda i najvećem političkom protivniku, ne spori izvesne zasluge u organizovanju odbrane Kosovske Mitrovice.
       "Za razliku od većine naših čelnika na Kosovu, gospodin Ivanović odlično govori engleski i to nije mala stvar, jer mu nisu bili potrebni prevodioci koji su na Kosovu i Metohiji često Albanci. On je u prvim udarima organizovao, zapravo bio je jedan od organizatora, tih 'čvrstih momaka s mosta'", kaže Milan Šećerović, dramaturg, novinar, član Izvršnog odbora DSS-a, i kako sam kaže, "novopostavljeni koordinator za Kosovo i Rašku oblast koja se prostire od Preševa pa sve do Tutina".
      
       Zasluge
       Takođe, na Olivera Ivanovića nije pala senka da je umešan u finansijske malverzacije, da je učestvovao u bilo kakvom švercu, odnosno da je u ime "momaka sa mosta" od svih žitelja Kosovske Mitrovice ubirao nekakvu vrstu "poreza za finansiranje".
       "To ne stoji. Razlozi njegove smene su politički", kaže Antonijević i dodaje: "Nijedna institucija nije zvanično finansirala branioce, sve je bilo na dobrovoljnoj bazi. Bilo je to kao nepisano pravilo da kad se primi plata, onaj ko želi, odvoji za branioce mosta koliko hoće. Kamo sreće da smo mogli da funkcionišemo kao Šiptari i da svako poštuje tako nešto. To nije bila velika suma, branioci nisu imali da kupe cigara koliko dnevno popuše, a kamoli da nešto i pojedu."
       Nije sporno, čak ni za one koji su smenili Olivera Ivanovića, da je reč o čoveku koji nikad nije krio svoje liderske sposobnosti i ambicije što su ostali članovi SNV-a znali sve vreme, čekajući gotovo dve godine da bi umanjili uticaj Olivera Ivanovića koga su međunarodni predstavnici (najviše Bernar Kušner, prvi šef Civilne misije UN na Kosovu i Metohiji i general-potpukovnik Kabiđozu, bivši glavnokomandujući Kfora) često doživljavali i kao "srpskog nacionalistu". Neodlučnost SNV-a da se ranije "obračuna" sa Oliverom Ivanovićem pravda se time da je Srbima toliko teško da nisu smeli da se svađaju međusobno jer bi to dovelo do katastrofalnih posledica i da bi pad Kosovske Mitrovice doveo do iseljavanja i svih ostalih Srba sa Kosova i Metohije.
      
       LIDIJA KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu