NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Alkohol je zao drug

Pol Gaskoin, višestruki fudbalski reprezentativac Engleske, po drugi put u karijeri leči se od alkohola sa uverenjem da će se brzo vratiti na teren

      U poplavi raznih stimulativnih sredstava, lakih ali i teških droga koje koriste sportisti svih vrsta i boja, alkohol zauzima zapaženo mesto. Ali, kako alkohol ne podleže ozbiljnoj zabrani, sve je više sportista, narodski rečeno - pijandura. Nedavno su, humorom neobdareni Englezi, za nekrunisanog "kralja alkohola" među sportistima proglasili svog omiljenog fudbalera - Pola Gaskoina.
       Pol Gaskoin, višestruki reprezentativac Engleske, od prošlog vikenda nalazi se na "Medouz klinici" u Arizoni gde treba da provede mesec dana u pokušaju da se otrgne iz kandži alkoholizma. Popularni "Gaza" je dobio ultimatum od Voltera Smita, trenera "Evertona", da će njegov ugovor biti storniran godinu dana pre kraja (1,2 milion funti sterlinga) ukoliko se ne "pozdravi" sa pićem i vrati u staru dobru formu. Gaskoin, kome je ljubav prema alkoholu prešla u naviku, pretnju je shvatio ozbiljno i odmah odleteo za Ameriku na mesečni tretman odvikavanja od alkohola, koji će ga koštati četiri hiljade funti nedeljno!
       "Očekujem da će nam se Gaskoin vratiti u punoj igračkoj snazi kako bi naredne sezone mogao da nam pomogne u 'Premijernoj ligi', izjavio je "kouč" Volter Smit.
      
       Pivo je voda
       Ima, dakako, dosta onih koji veruju da je Pol Gaskoin (rođen 27. maja 1967) neizlečiva pijanica kome više nema pomoći i da je došao kraj njegove blistave fudbalske karijere. Drugi su, pak, mišljenja da je još nezamenljiv u timu "Evertona" i da mu treba pružiti još jednu šansu. "On nikada više neće biti ozbiljan fudbaler, ali je Engleskoj i kao takav potreban", zaključuju njegovi obožavaoci.
       Feministkinje su u svojim časopisima Pola Gaskoina optužile za nemoral koji kod njega izaziva preterana doza alkohola. Meri Pejp, iz tračerskog i visokotiražnog "Dejli stara", tvrdi da "Gaza" u pijanom stanju često seksualno zlostavlja predstavnice nežnijeg pola. Na jednoj od ponuđenih fotografija Gaskoin je "uhvaćen" u društvu dve polunage prostitutke iz zloglasnog Sohoa, sa isplaženim jezikom prema dojci jedne od njih. Sam Gaskoin nije imao sluha za upućene optužbe i odgovorio je: "Slikao sam se, pa šta? Tako mi je naredila roda."
       Gospođa M. Pejp dalje tvrdi da je "životinjski nagon" kod fudbalera sa Ostrva poznat odranije. Navodi ponašanje DŽordža Besta, slavnog fudbalera "Mančester junajteda", koji je sedamdesetih godina postao zavisan od alkohola i, naravno, seksualni manijak. Kao dobar primer ističe Tonija Adamsa, kapitena londonskog "Arsenala", koji je deo vremena u školi za lečenje od alkohola provodio u osmočasovnom dobrotvornom radu sa mladim fudbalerima.
       Pol Gaskoin je, u jednoj ranijoj ispovesti razgovarajući sa potpisnikom ovih redova, u londonskom poznatom pabu "Five bell's - glass", rekao: "Pijem samo pivo zato što nije opasno; na kraju sva pića stignu u toalet. Pivo je vrsta vode sa hranljivim sastojcima i treba ga piti posle svake utakmice - lakše se spava." Pol Gaskoin se kasnije malo više zaigrao sa čašom i sada je na lečenju, po drugi put u karijeri!
       Početkom sedamdesetih u kruševačkom "Napretku" su odlučili da stvore tim, kako bi to danas rekli - "svetski". Para je bilo kao blata samo je trebalo pronaći i kupiti dobre fudbalere. U provincijskom klubu, kakav je bio "Napredak", odvajkada je važilo pravilo da je svaki fudbaler iz "Crvene zvezde" i "Partizana" predstavljao nešto posebno, poput "marsovca". Tako su Kruševljani kupili Predraga Bubanju, rodom Zaječarca, ali i fudbalera "Crvene zvezde". Cena i nije bila važna.
      
       Boemska rapsodija
       Predrag Bubanja je imao sve odlike velikog igrača. U najkraćim crtama, likom i stasom podsećao je na zvezdu holandskog fudbala Ruda Gulita. Niko nije postavljao pitanje zašto ga slavna "Crvena zvezda" prodaje. Kada je dolazio u Kruševac, tadašnji trener "Crvene zvezde" Miljan Miljanić lepo je govorio o igračkim kvalitetima svog bivšeg pulena. Samo...
       "Bubanja je sjajan fudbaler, ali ima jednu manu, veliki je veseljak", zaključio je Miljanić. Svima je ubrzo bilo jasno kao dan da je Bubanja jednostavno rečeno - noćobdija! Pa opet, Kruševljani su došljaka obožavali i nisu se mešali u njegov privatan život, a njegove golove su nazivali "boemskom rapsodijom".
       Jednom prilikom, kada je poznati "Napretkov" tehniko LJubomir Petrović (kasnije republički inspektor za saobraćaj) u rutinskoj kontroli pronašao Bubanju kako u kasne sate sedi u kafani i sa pevačicom na stolu, obratio se svom igraču pokazujući nervozno na časovnik. "Veseli" fudbaler se nije dao zbuniti već je "tehniku" odgovorio: "Druže LJubo, moram da primetim da imate lep sat." Sutradan je Bubanja igrao utakmicu za novi klub, postigao gol i bio najbolji pojedinac na meču! Kažu bio je mlad i mogao je lako da "podnese" alkohol. Naredne četiri godine Predrag Bubanja je igrao u čuvenom kolumbijskom klubu "Amerika" iz Kalija; čak je jednom proglašen i za igrača godine u ovoj dalekoj zemlji.
       Novac zarađen u pečalbi trošio se brzinom zvuka i "veseli" fudbaler se našao na Novom Zelandu. Upitan nedavno da li je ostao u fudbalskom sportu kao trener, odgovorio je: "Saša šišam ovce, to mi je jedino zanimanje. Imam problema, trenutno sam na igli." Spomenuta igla je ona kojom se ubrizgava insulin za teže obolele od dijabetesa.
       Slavni holandski fudbaler Johan Krojf je izneo zanimljivu tezu o sprezi fudbalera i alkohola. "Sportista ne treba da se uzdržava da popije čašicu-dve, onako pred ručak. To podstiče i na seks. Znao sam mnogo sportista koji su smatrali za neophodno da imaju seksualan odnos pred takmičenje, kako bi bili i fizički i psihički do maksimuma rasterećeni", smatra Krojf.
       Veliko igračko ime fudbala Johan Krojf u 54. godini je težak srčani bolesnik...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu