NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dejan iz Požege

Zahvaljujući mladom studentu režije na Akademiji umetnosti BK Dejanu Petroviću, Požega već drugu godinu postaje kulturno stečište filmskih umetnika, učesnika i pobednika Međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez"

      Prošle godine Dejan Petrović, student Akademije umetnosti "Braća Karić" u klasi profesora Save Mrmka, osvojio je u Moskvi Bronzanog viteza za film "San jednog dleta" a ove, u ruskom gradu Tambogu - Zlatnog viteza za film "Dah". Tako se i ove godine u Požegi sakupila elita među kojima Nikolaj Burljajev, zatim unuk Bondarčukov Ivan Burljajev Bondarčuk, inače reditelj i kompozitor, pa Igor Žernjicki, reditelj iz Ukrajine, gradonačelnik grada Kirsanova Andrej Ankudinov i čuvena rediteljka Margarit Nikolov iz Bugarske...
       Među brojnim zdravicama bez kojih se u Rusiji ne može pa su taj običaj preneli i u Požegu, Nikolaj Burljajev je poželeo da ova manifestacija u srcu Srbije potraje za "vjeki vjekov", dok je Dušan Đoković, direktor Akademije umetnosti "Braća Karić", pozdravljajući "prijatelje iz daleka ali bliske srcu", poželeo takođe da ovaj festival postane "svegodišnji". Prikazani su i specijalni programi "2000 godina hrišćanstva" autora profesora i reditelja Nikole Majdaka, filmovi "Zastava-filma" i SRNA filma i Akademije umetnosti BK. Na otvaranju, prikazan je Zlatni vitez Dejana Petrovića.
       - U "Dahu" sam hteo da pokažem život običnih ljudi, koji se vezuju za suštinske vrednosti života, vatru, vazduh, zemlju vodu... Reč je o staroj patrijarhalnoj porodici koja polako odumire. Snimao sam u Sirogojnu i selu Zlakusa, poznatom po koloniji keramike, kaže za NIN laureat ovogodišnjeg Zlatnog viteza, čijoj kolekciji nedostaje još samo - srebrni!
      
       M.R.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu