NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nema ekološke katastrofe

Posle požara, u pirotskom Domu zdravlja niko se od građana nije žalio na tegobe od posledica požara

      Kao grom iz vedra neba odjeknula je u nedelju po podne vest preko Radio Pirota da gori jedna od fabrika Industrije gumenih proizvoda "Tigar" u Pirotu. Nešto posle 16 sati buknuo je požar velikih razmera u fabrici hemijskih proizvoda u ovom najvećem pirotskom preduzeću, a mnogi Piroćanci su se odmah setili zlokobnog januara 1992. godine kada je izgorela fabrika konfekcije Industrije odeće "Prvi maj" i u njoj savremena kompjuterska priprema za krojenje. U tom požaru "izgorelo je srce fabrike", što je za oko 700 radnika značilo i - gubitak posla.
       Zbog toga je požar u "Tigru" ponovo podigao Pirot na noge. Mnogi Piroćanci su tog dana pohrlili u "Tigar" da radnicima i vatrogascima pomognu u zaustavljanju vatrene stihije. U krugu fabrike okupio se veliki broj radnika preduzeća, vatrogasci iz susednih gradova i VJ i MUP-a, kompletan rukovodeći tim glavnog jugoslovenskog izvoznika, predstavnici lokalne vlasti...
      
       Sreća
       Spašen je inventar iz poslovne zgrade i magacin ambalaže. Potrešen prizorom, generalni direktor "Tigra" Dragan Nikolić je okupljenim novinarima izjavio "da je ovo velika nesreća i da ne zna kolika će biti šteta". A šteta se prema prvim procenama kreće od milion i po do dva miliona maraka.
       Borba sa vatrenom stihijom trajala je više od dva sata. Izgoreo je magacin pun robe fabrike hemijskih proizvoda, a vatrogasci iz Pirota, Babušnice, Bele Palanke, Dimitrovgrada, VJ i MUP-a uspeli su da spreče da požar "proguta" i poslovni deo zgrade, laboratoriju fabrike hemijskih proizvoda i proširi se na ostale objekte.
       Ako uopšte ima sreće u ovoj nesreći, ona se ogleda u tome što je bio neradni dan i što nije bilo radnika. Na prvoj konferenciji za novinare, generalni direktor "Tigra" Dragan Nikolić rekao je da su u ovom magacinu izgorele boje i lakovi, a vrednost robe namenjene poznatim kupcima se procenjuje na oko milion i po maraka.
       "Srećom, sirovine koje su mogle da izazovu mnogo veći požar nisu izgorele i uspeli smo da sačuvamo proizvodni pogon ove fabrike koji nije stradao i u kojem će za dva-tri dana početi normalna proizvodnja", rekao je Nikolić.
       Gradom su odmah počele da kruže priče da Pirotu preti ekološka katastrofa. Dodatnu dozu uznemirenosti unela je, u tom trenutku neoprezna izjava opštinskog inspektora zaštite životne sredine Biljane Ratomir "da na osnovu uvida i karaktera oblaka dima koji se širi iznad fabrike može da se konstantuje da je reč o ekološkoj katastrofi". Sutradan, ona je tu izjavu demantovala, priznavši da je "bila preuranjena".
       Biljanu Ratomir je, potom, demantovao direktor ove fabrike Milan DŽunić i pirotski Zavod za zaštitu zdravlja. DŽunić je izjavio da je u požaru izgoreo magacin gotovih proizvoda, površine 1 300 metara kvadratnih i 180 tona boja i lakova. "Nema govora da je reč o ekološkoj katastrofi, jer je reč o sirovinama koje sagorevaju kao ugalj", izjavio je Radio Pirotu, DŽunić.
      
       Rezultati
       Požar u ovoj fabrici i dalje je tema broj jedan u gradu na Nišavi. Posle požara formirani su istraživački timovi koji pokušavaju da utvrde razloge požara i sagledaju pravo stanje. U "Tigru" su ekipe inspektora kriminalističke i protivpožarne policije pirotskog SUP-a i eksperti protivpožarne policije Republičkog SUP-a.
       Načelnik Službe higijene u pirotskom Zavodu za zaštitu zdravlja dr Zoran Stanković je preko Radio Pirota saopštio prve rezultate merenja vrednosti čađi i sumpor-dioksida u atmosferi.
       "Izgoreli su, uglavnom, lako isparljivi materijali, smole, rastvarači, punila, pigmenti, boje. Po prvom merenju vrednosti čađi u vazduhu došli smo do rezultata od 22,48 mikrograma po metru kubnom na 24 časa, a granične vrednosti su 50 mikrograma po metru kubnom.
       Sumpor-dioksida uopšte nije bilo. Možemo da konstantujemo da je zdravlje stanovnika ovog kraja - bezbedno..."
       Srećna je okolnost bila i ta da je mikroklima tog dana bila povoljna (vetar, vazdušni pritisak i lepo vreme). Kretanje dima najpre po vertikali, a potom niz Nišavu, a pošto je reč o malim količinama zapaljivog materijala, one su se raspršile u atmosferu, tako da neće biti opasne po ljudsko zdravlje, floru i faunu, rekao je dr Stanković. Dan posle požara u pirotskom Domu zdravlja niko se od građana nije žalio na tegobe od posledica požara.
       Savetnik premijera Srbije Zorana Đinđića za ekologiju Srđa Popović izjavio je za Radio Pirot da će javnost saznati pravu istinu o požaru u "Tigru" i da će odgovorna lica biti sankcionisana.
       "Mi za razliku od prethodne vlasti nećemo ništa gurati pod tepih. Za sada je izvesno da je reč o hemijskom udesu, a ne o ekološkoj katastrofi, jer da bi bilo hemijske katastrofe treba da bude 200 povređenih", rekao je Popović.
       Prema poslednjim informacijama, ekološki inspektori u "Tigru" na svakih 12 sati mere sadržaj materija u vazduhu.
      
       ZORAN PANIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu