NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zakon se ne odnosi na nas

Đorđe Antelj, direktor i vlasnik "Gemax"-a

      Zakon o porezu na ekstraprofit je, onako kako je predložen, "apsolutno nepotreban, jer se nigde na svetu zakoni ne donose retroaktivno", smatra Đorđe Antelj, direktor i vlasnik građevinske firme "Gemax". Sportski centar i sedište te firme su po rečima samog Antelja, "dragulj Beograda kome se divi ceo diplomatski kor". Firma je gradila i danas gradi luksuzne rezidencijalne, stambene i poslovne objekte u elitnim delovima Beograda, na Dedinju i Senjaku. "Od 5. oktobra mnogo je povike na "Gemax" da gradi objekte bez dozvole i da je bio blizak prethodnom režimu. Istina je sledeća: gradio sam za sve koji su imali para, bez obzira da li su bili opozicija u Gradu ili vlast u Republici. Smatram da nije bitno ko je kupac i ko je naručilac, već da može da plati. Svaki put kad se menja vlast u Beogradu, a ovo sada je treći put, mi smo uvek na tapetu i uvek nam zaustavljaju radove. To kratko traje i kad prođe mi nastavljamo po starom, jer vlasti uvek uvide da problem sa dozvolama nastaje zbog sporosti gradske administracije."
       Antelj, koji je u novinama dovođen u blisku vezu sa Markom Miloševićem, sinom bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, nije opovrgavao poslovnu saradnju koju je, kako je rekao "Dugi", pratilo uredno izmirivanje računa.
       "Ubeđen sam da se novi zakon o porezu na ekstraprofit neće odnositi na Gemax, jer nikada nije koristio kredite iz Zajma za privredni preporod Srbije, nije bio blizu primarne emisije i nije imao šansu da kupuje devize po zvaničnom kursu", kaže Antelj.
       U firmu je u više navrata dolazilo nekoliko kontrolora Zavoda za obračun i plaćanja, pet-šest komisija za privredni kriminal MUP Srbije i "do sada su potvrđeni naši navodi da smo uvek radili u skladu sa zakonom", kaže direktor "Gemax"-a. On tvrdi da je svoj početni kapital zaradio za 15 godina rada u Švedskoj i da je sa tim kapitalom 1982. počeo u Srbiji. "Postalo je sramota imati u ovoj zemlji, i to je ono u čemu ovaj sistem greši. Državi ne treba da bude cilj da stavi sve uspešne ljude u zatvor", smatra on.
       Istina je, kaže Antelj, da je u Srbiji važilo: ko je bio bliži vlasti da se bolje ogrejao, ali da je trebalo znati kako tu činjenicu danas iskoristiti. "U Poljskoj je nova vlast pozvala sve najjače firme i odredila koliko treba da dotiraju u investicioni fond za pokretanje proizvodnje. Mi nismo firma koja bi bila u stanju da odvoji milion nemačkih maraka u kešu, ali bi mogla da u dvostrukoj vrednosti izgradi objekte u toj vrednosti, i tako da svoj doprinos", kaže Antelj.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu