NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Novi dokazi

Ilija Simić

      Komitet za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, sa sedištem u Beogradu, objavio je publikaciju "Dokumenti o ratnim zločinima na teritoriji prethodne Jugoslavije 1991-1995 (10. izveštaj)". Sudija Ilija Simić, član Komiteta i urednik "10. izveštaja", o ovom izdanju za NIN kaže:
       - Obaveza SRJ prema Rezoluciji 708 UN (donetoj 5. oktobra 1992), bila je da Tribunalu u Hagu dostavlja obrađeni materijal o počinjenim zločinima u poslednjem ratu. Mi u komitetu smo taj posao revnosno obavljali, s tim što ranije nije bilo novca za objavljivanje knjige. Dakle, "10. izveštaj" je samo dopunjena zbirka materijala koje je Tribunal svih ovih godina redovno dobijao.
       U "Izveštaju", pored ostalog, objavljeni su novi dokazi o odgovornosti Alije Izetbegovića za ratne zločine počinjene 1992. godine (Čelebići i Konjic), o agresiji regularnih jedinica Hrvatske vojske na BiH, kao i evidencija 778 logora za Srbe, osnivanih zapadno od Drine i Dunava tokom svih godina rata.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu