NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jednakost i pogodnost

("Politički oportunizam", NIN br. 2633)

      Da smo u svemu ravnopravni, proklamovano je i ozakonjeno odmah posle Drugog svetskog rata, kad su proleteri formirali narodnu vlast. Narodna skupština novog, komunističkog poretka, ustavom i zakonima garantovala je tu ravnopravnost. A ipak, još tada je bilo tzv. magacina zatvorenog tipa u kojima su neki mogli lako da se snabdeju, a neki drugi po više dana čekali u redovima za nešto što je bilo rečeno da je svima dostupno, po zakonu.
       Tada su donošeni zakoni po kojima je od bogatijih seljaka ("kulaka") i trgovaca ("trulih kapitalista") oduzimana imovina jer je stečena za vreme "nenarodnih" zakona, takođe izglasanih u Narodnoj skupštini. Retrogradno, zar ne?
       Jednopartijska skupština vremena o kome piše g. Šoškić je u biti ista sa onom iz godine 1945. pa je takođe jednoglasno donosila zakone koji su, ipak, za ponekog bili pogodnost. Na primer, ono o kupoprodaji deviza po kursu od šest din. za jednu marku. Formalno - dostupni svakom - samo su poneki mogli da ih kupe po toj ceni i to oni iz prvog ešelona. Zar ne?
      
       DR SVETOZAR
      
       R. CVETKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu