NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Vratimo lepotu kućama
 

Arh. Milenija Marušić

Poslednji je čas da zaustavimo nagrđivanje i ruženje lica naših kuća i da počnemo da ih lečimo. Lica kuća su i naša lica

      Talasom bespravnih izmena koji se i danas nažalost ne zaustavlja, nego naprotiv pojačava, ugrožene su ne samo autentične arhitektonske vrednosti objekta i zaštićenih arhitektonsko-urbanističkih celina, već se masovno ruže lica kuća i ulica i devastira ukupno lice grada.
       Degradiraju se objekti i ambijenti - divlja, maligna tkiva na objektima predstavljaju ruglo za grad uništavajući svaki sklad, red, proporciju i harmoniju; ugrožavaju ekološki i higijenski status objekta remeteći i ugrožavajući često ukupno funkcionisanje, bezbednost i stabilnost objekta.
       Ova pojava je ne samo nezabeležena, već i neprihvatljiva u Evropi kojoj treba da se priključimo i velika je sramota za našu struku i našu državu.
       S obzirom da se kroz dosadašnju institucionalnu proceduru i pored angažovanja stručnih institucija i autora napadnutih objekata i celina ova pojava nije zaustavila, smatram da bi jedino hitna dogradnja krivičnog zakonodavstva efikasno zaustavila i sankcionisala zločine koji se čine kućama i gradovima.
       Tim pre, što će se prema izjavama novih vlasti stati na put svim nezakonitim radnjama u koje spada i samovoljno, nezakonito prepravljanje objekata, ulica i naselja.
       Stoga se predlaže da se bespravna gradnja po ubrzanom postupku proglasi krivičnim delom i sankcioniše Krivičnim zakonikom Republike Srbije po sledećim delima:
       a. bespravne izmene na postojećim, izgrađenim objektima
       b. bespravne izgradnje novih objekata
       c. bespravnog zauzimanja javnog gradskog, stambenog, poslovnog i zajedničkog prostora ili, građevinskog, poljoprivrednog ili šumskog zemljišta i prirodnih predela te da se odmah storniraju i stave van snage Zakon o legalizaciji i Zakon o održavanju stambenih objekata koji su širom otvorili put bespravnoj gradnji.
       Ove bespravne izmene postojećim izgrađenim objektima sastoje se u sledećem:
       - dograđivanje objekata u prizemlju, spratovima, završnoj etaži i krovu,
       - sve vrste izmena - prepravki postojećih fasada počev od prizemlja završno sa petom krovnom fasadom (zastakljivanje, zaziđivanje, doziđivanje, probijanje otvora)
       - izmena namene zajedničkih prostorija u zgradi (uzurpiranje stepenišnog prostora, komunikacija u objektu i oko objekta radi pripajanja stanu ili pretvaranja u poslovni prostor.
       Za bespravne izmene, bez izuzetka, predlažu se sledeće kazne:
       1. Visoke novčane kazne u vidu svakodnevnih kaznenih poena sve dok se bespravna izmena ne vrati u prvobitno stanje u najkraćem roku (30 dana).
       2. Visoke zatvorske kazne uz konfiskaciju imovine iz koje se izmenjeno vraća u prvobitno stanje.
       3. Visoke novčane kazne i gubitak radnog mesta za greške službenog lica koje vrši kontrolu vraćanja u prvobitno stanje.
       4. Kaznama bi bile obuhvaćene kako tekuće, tako i sve do sada urađene bespravne intervencije - bez prava zastarevanja.
       5. Takođe je neophodno preispitati ispravnost određenog broja građevinskih dozvola kojima su "pokrivene" mnoge neprimerne izmene na objektima urađene za poslednjih pet godina.
       Inicijativa da se bespravna - divlja gradnja proglasi krivičnim delom upućena je svim nadležnim republičkim i saveznim organima.
       Poslednji je čas da zaustavimo nagrđivanje i ruženje lica naših kuća i da počnemo da ih lečimo. Lica kuća su i naša lica.
      
       (Autor je beogradski arhitekta, dobitnik najviših društvenih i stručnih priznanja i nagrada)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu